Výbušná nálož hněvu, která hledá roznětku. Krysy opouštějí potápějící se loď, ale když se jim nabídne kus sýra... Analytik Haas upozornil na ukrajinský tisk

28.01.2017 13:25

Na to, že se na Ukrajině šíří protesty způsobené selháním slibovaných reforem, upozorňuje na svém facebookovém profilu analytik a publicista Tomáš Haas.

Výbušná nálož hněvu, která hledá roznětku. Krysy opouštějí potápějící se loď, ale když se jim nabídne kus sýra... Analytik Haas upozornil na ukrajinský tisk
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Zatím místní demonstrace by se tak mohly „zvrhnout“ v masové celostátní hnutí, které by nakonec hrozilo svržením režimu, podobně, jako tomu bylo v roce 2013, píše Haas s tím, že toto varování pronesl na tiskové konferenci v Kyjevě ukrajinský politolog Vadim Karasev, ředitel Institutu globálních strategií.

„Vidíme, že systémové reformy buď nebyly vůbec zahájeny, nebo byly pozastaveny, nebo se zvrhly a nejsou už reformami, ale deformacemi, které ničí existující více či méně účinné vztahy v mnoha odvětvích,“ řekl expert a dodal, že příkladem jsou odvětví dopravy na Ukrajině, medicína a dalších obory.

Protesty proti „reformátorům“ se již rozhořely v několika ukrajinských oblastech a z místních projevů nespokojenosti se může stát něco daleko většího.

„V důsledku toho se mohou místní Majdany slít v jednu hlubokou řeku, rozvířenou protesty. Dovolte mi, abych vám připomněl, že rok 2013 začal rovněž zdánlivě dobře. Prvním varováním byl ‚daňový Majdan“, pak ‚Vradievka“ a další protesty. A pak se řeka vylila z břehů. Dnešní vláda by se měla zamyslet. Nereaguje na protesty. Ale mezi tím se v lidech hromadí nespokojenosti, výbušná nálož hněvu, která hledá roznětku,“ cituje Haas Karaseva.

O něco později pak Haas doplnil informaci, která se objevila v ukrajinském tisku. A sice, že skupina nejméně 10 poslanců Nejvyšší rady má v úmyslu odejít z řad bloku Petro Porošenka.

Prý hrozí rozpad vládní koalice a vyhlášení předčasných voleb. Prezidentova administrativa již zahájila přípravy na kampaň k předčasným volbám, uvádí Haas s tím, že to na tiskové konferenci v Kyjevě řekl Victor Kotigorenko, vedoucí výzkumný pracovník Institutu politických a etnických studií Národní akademie věd.

„Jsem přesvědčen, že situace v Porošenkově straně a oznámení, že stranu opouští skupina asi 10 poslanců je nejen znamením krize, ale je organizovaným procesem. Všichni víme, že krysy opouštějí potápějící se loď. Ale víme též, že když se jim nabídne kus sýra, přelezou na druhou stranu.

V současné době diskutujeme o tom, zda koalice ještě existuje – ano, nebo ne. Pokud se prokáže, že koalice již neexistuje, má prezident pravomoc rozhodnout o konání předčasných voleb. A kdo by se ostýchal říci, že se ‚Blok Petro Poroshenka‘ přípravuje na příští volby? Není to žádné tajemství. A má zdroje k tomu, aby získal nějaké výsledky,“ věří expert.

Celý text příspěvku Tomáše Haase na jeho facebookovém profilu:

Karasev: Situace je pro Porošenka alarmující, je podobná období před pádem Janukovyče.

Na Ukrajině, se šíří protesty způsobené selháním slibovaných reforem v celé řadě průmyslových odvětví, a zatím místní demonstrace by se mohly zvrhnout v masové celostátní hnutí, které by nakonec hrozily svržením režimu, podobně, jako tomu bylo v roce 2013.

Na tiskové konferenci v Kyjevě toto varování pronesl ukrajinský politolog Vadim Karasev, ředitel Institutu globálních strategií.

„Vidíme, že systémové reformy buď nebyly vůbec zahájeny, nebo byly pozastaveny, nebo se zvrhly a nejsou už reformami, ale deformacemi, které ničí existující více či méně účinné vztahy v mnoha odvětvích,“ řekl expert a dodal, že příkladem jsou odvětví dopravy na Ukrajině, medicína a dalších obory.

Protesty proti „reformátorům“ se již rozhořely v několika ukrajinských oblastech a z místních projevů nespokojenosti se může stát něco daleko většího.

„V důsledku toho se mohou místní Maidany slít v jednu hlubokou řeku, rozvířenou protesty. Dovolte mi, abych vám připomněl, že rok 2013 začal rovněž zdánlivě dobře. Prvním varováním byl "daňový Maidan", pak "Vradievka" a další protesty. A pak se řeka vylila z břehů.

Dnešní vláda by se měla zamyslet. Nereaguje na protesty. Ale mezi tím se v lidech hromadí nespokojenosti, výbušná nálož hněvu, která hledá roznětku,“ říká Karasev.

Politnavigator Kyjev

Poroshenkova loď se potápí: Krysy opouštějí loď?

V ukrajinském tisku se objevila informace, že skupina nejméně 10 poslanců Nejvyšší rady má v úmyslu odejít z řad bloku Petro Poroshenko. Hrozí rozpad vládní koalice a vyhlášení předčasných voleb. Prezidentova administrativa již zahájila přípravy na kampaň k předčasným volebám.

Na tiskové konferenci v Kyjevě to řekl Victor Kotigorenko, vedoucí výzkumný pracovník Institutu politických a etnických studií Národní akademie věd.

„Jsem přesvědčen, že situace v Porošenkově straně a oznámení, že stranu opouští skupina asi 10 poslanců je nejen znamením krize, ale je organizovaným procesem. Všichni víme, že krysy opouštějí potápějící se loď.

Ale víme též, že když se jim nabídne kus sýra, přelezou na druhou stranu.

V současné době diskutujeme o tom, zda koalice ještě existuje – ano, nebo ne. Pokud se prokáže, že koalice již neexistuje, má prezident pravomoc rozhodnout o konání předčasných voleb.

A kdo by se ostýchal říci, že se "Blok Petro Poroshenka" přípravuje na příští volby? Není to žádné tajemství. A má zdroje k tomu, aby získal nějaké výsledky,“ věří expert.

Politnavigator, Kyjev

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…