Vychází majestátní příběh Benita Mussoliniho, nejdiskutovanější italský román posledních let. Četli jsme jej

25.11.2020 16:11

Podobně ambiciózních titulů, jakým je kniha „M. syn XX. století“ nakladatelství Práh, bylo v České republice za poslední roky poskrovnu. ParlamentníListy.cz mohou jmenovat Stachova Kafku od dříve vlivného nakladatelství Argo nebo excelentního Prezidenta lidskosti Víta Machálka. Stranou zájmu jistě neskončil ani Čornejův Jan Žižka.

Vychází majestátní příběh Benita Mussoliniho, nejdiskutovanější italský román posledních let. Četli jsme jej
Foto: Bundesarchiv, Bild 102-09844 / CC-BY-SA 3.0
Popisek: Benito Mussolini

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí
Co se detailů a stylu psaní týká, je příběh Benita Mussoliniho v mnoha ohledech jedinečný. Nejenže na sedmi stovkách stran detailně mapuje první roky duceho vzestupu, soustředí se i na řadu vedlejších postav, v našich končinách zcela neznámých. Na mysli máme zejména básníka a válečného hrdinu Gabriele d’Annunzia, Leandra Arpinatiho, Ameriga Duminiho či Filippa Marinettiho. Pro všechny, kteří se příliš neorientují v italské politice dvacátých let minulého století, navíc výborně poslouží závěrečné členění s takzvaně hlavními postavami, tedy zástupci fašistů, socialistů, liberálů či demokratů a jednotlivých rodinných příslušníků.

Podobně detailní svazek se skutečně vidí jen málokdy, nemluvě o skutečnosti, že Benito Mussolini byl šéfem italské vlády a vůdcem fašistů mezi lety 1924 až 1943, přičemž titul profesora Antonia Scuratiho postihuje období od roku 1919 do lednových událostí poslanecké sněmovny v Římě v roce 1925.

z hlášení o Mussolinim (ukázka z knihy):

Snadno podléhá emocím a je vznětlivý. Pro tyto rysy své povahy je v projevu sugestivní a přesvědčivý. Avšak přestože mluví dobře, nelze jej označit za pravého řečníka.

V podstatě je citově založený, takže vzbuzuje sympatie a snadno navazuje četná přátelství.

Je nezištný a velkorysý, což mu zajistilo pověst altruisty a lidumila.

Je velmi inteligentní, bystrý, rozvážný, přemýšlivý a dobrý znalec lidí, jejich kladných i záporných stránek.

Snadno se nechá unést sympatiemi nebo antipatiemi, je schopen obětovat se pro přítele a je neústupný, jde-li o nepřátelství nebo nenávist.

Celistvost, přehled a dokonalá znalost materie je vnímána jako podrobná kronika fašismu z pohledu samotného Mussoliniho a dalších protagonistů hnutí. I proto se v knize často mění pohled třetí a první osoby, prokládaný reálnými citáty, dopisy, zachycenými zprávami a dalšími zkazkami.

Jelikož nejde o odbornou monografii, čtenáře nebude zatěžovat ani poznámkový aparát, který by v případě první části knihy jistě zabral přes tisíc položek.

Tato velkolepá společensko-politická freska zachycuje klíčové období italských dějin, stav země po první světové válce, vznik nejprve fašistického hnutí, pak fašistické strany, její cestu k moci a ideové souboje s dalšími politickými stranami a proudy, především se socialisty. Popis historických událostí a momentů, které vedly k nastolení fašistické diktatury, odhaluje podíl dalších stran, hnutí i jednotlivců na jejím vzniku.

Vyprávění je díky dokonalému překladu Marie Kronbergerové dostupné všem. Nejde o zbytečně složitý text, věty jsou v něm formulovány jasně a srozumitelně, stejně jako byl užitý cit pro zdůraznění činů; násilí, vražd, osobních ambicí i neukojené touhy vládnout. ParlamentníListy.cz titul jednoznačně doporučují a děkují nakladateli za poskytnutí výtisku pro tento materiál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…