Vychovávat děti tak, jak navrhoval Václav Havel! Povídání vrchního elfa Kartouse s Danielou Drtinovou

01.11.2019 16:10

Mluvčí českých elfů a vedoucí komunikace společnosti EDUin má obavy z toho, co se s lidským společenstvím stane v budoucnosti. Ve své nové knize No Future varuje, že digitalizace proměňuje náš svět tak rychle, že se na ni ani mladí lidé nestíhají adaptovat a mnohdy se cítí ztraceni. Pokud s tím něco neuděláme, pokud nezměníme např. systém vzdělávání, nebudeme mít žádnou budoucnost.

Vychovávat děti tak, jak navrhoval Václav Havel! Povídání vrchního elfa Kartouse s Danielou Drtinovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Kartous jako řečník na letenské demonstraci Milionu chvilek

Rychlost toho tempa změny a vznik nové existenciální dimenze, což je digitální prostor, virtuální realita, tak do našeho života, ať už na úrovni toho nejintimnějšího, nebo na úrovni globální existence lidstva, přináší úplně novou zkušenost, úplně novou realitu, úplně nové výzvy,“ upozornil Kartous v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

Zastavit tuto rychlou proměnu by snad mohl jen totální black-out, ale ten bychom si přát neměli. Pak se rozpadnou základy společenské smlouvy a silnější bude vítězit a slabší bude poražen. Bude to skutečně svět, ve kterém žít nechceme,“ varoval Karous.

Pokud bude digitalizace probíhat stejným tempem, měli bychom mít alespoň jasně dané základy. Ty by měly být stanoveny např. v Ústavě.

Současně bychom se měli umět soustředit na důležité věci. Dnes se na nás valí tolik informací, že je jen těžko zvládáme třídit a posléze se také zodpovědně rozhodnout. To nás dovádí k fenoménu, který se nazývá rozhodovací paralýza. Dokonce bylo psychologicky testováno, že když máte příliš širokou nabídku, tak je mnohem menší pravděpodobnost, že si z ní vyberete. „A do takového světa se rodí naše děti,“ varoval Kartous s dovětkem, že musíme děti učit pečlivě si vybírat to důležité. Většina obsahu internetu je podle hosta z hlediska informací zbytečná.

Tohle všechno bychom prý děti měli učit od narození až po šestý rok života, kdy je nejpravděpodobnější, že dokážeme dítěti vštípit základy tohoto uvažování.

Kartous v rozhovoru s Danielou Drtinovou zmínil i prvního českého prezidenta Václava Havla, který už v roce 1991 jako poslední prezident československý psal o potřebě změnit vzdělávací systém tak, aby vychovával uvědomělé občany. Věřil, že se tato proměna systému může podařit za 10 let.

„I Václav Havel byl velmi naivní v tom, že myslel, že během deseti let se něco změní, nota bene, když pro to vlastně nikdo nic neudělal. To byl ten největší problém. A problém je to dodnes,“ varoval Kartous.

Posteskl si také nad tím, že Češi mají často pocit, že si budou žit ve své malé kotlině, nebudou si všímat světa a svět si nebude všímat jich. „To je v době internetu, globální sítě, naprosto naivní představa. Takhle to prostě nemůže být,“ zdůraznil s odkazem na to, že naše ekonomika je otevřená a je pevně navázána především na Evropskou unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …