Vyčníváme, láteří europoslanec Niedermayer. Pokud bude topka vládnout, bude ministrem financí a prosadí euro

19.06.2017 21:04

Europoslanec Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09, si v rozhovoru pro server Aktuálně.cz posteskl nad tím, jak špatnou pověst má v České republice Evropská unie. Prý je to nezaslouženě. Stačí se podívat, jak se Češi vyjadřují k migrační krizi.

Vyčníváme, láteří europoslanec Niedermayer. Pokud bude topka vládnout, bude ministrem financí a prosadí euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Řada politiků dnes sází na hlášku, že EU je zlá a my jí musíme čelit. TOP 09 prý ale takhle lacině body nehodlá získávat. Dnes je třeba populární hovořit o migrační krizi a děsit se uprchlíků.

„Třeba EU je u nás nejméně populární ze všech členských zemí. To znamená, že když zastáváte docela výrazné protievropské postoje, oslovujete tím mnohem víc voličů, než když říkáte opak nebo aspoň žádáte voliče, aby se nad tím zamysleli. Migrační krize je další případ. Ačkoliv Česko přijalo asi dvanáct migrantů, tak ve společnosti jsou silné protimigrantské nálady. A opět, s protimigrantskými postoji zaujmete hodně voličů. A mohl bych pokračovat, zbraňová vyhláška třeba,“ říká Niedermayer.

„Ale je pozoruhodné, že v některých těchto hlasováních, a není to jen případ uprchlíků, hodně poslanců ze zemí, ve kterých jsou tyto věci nepopulární a národní vlády mají k tomu negativní postoj, proti nakonec nehlasují. Protože z evropského kontextu je to sice nehezké, ale jinak to nejde. Zatímco čeští europoslanci často vystupují velmi radikálně proti. A pak se dostávají lidově řečeno na pranýř. Ale je pravda, že v řadě hlasování o těch velkých tématech, která bývají přijata drtivou většinou těch neradikálních stran, vyčníváme,“ dodává europoslanec.

Pokud jde o systém kvót na uprchlíky, byli jsme proti němu, ale to byly i jiné země a teď migranty přijímají. Třeba Rumunsko.

TOP 09 proto nabízí jen reálný program a ne nesplnitelné sliby, jak to činí jiné strany. „Neděláme z lidí blbce,“ shrnuje program Niedermayer. Sám nese odpovědnost za ekonomickou část programu, a pokud by se TOP 09 dostala do vlády, Niedermayer může být příštím ministrem financí.

Ve vztahu k EU hodlá lidem říkat, co České republice přináší členství a jaké povinnosti plynou ze členství pro nás. „Žádné hurá evropanství,“ slibuje europoslanec. Dodal také, že Česko je skvěle připraveno na přijetí eura, ale někteří politici říkají lidem, že euro je nebezpečné, protože budeme i my platit za dluhy Řeků. Pak je tu ale ještě druhá stránka věci. Slovensko ekonomicky roste a dohání nás. A má euro.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Nemám vůbec pocit, že by slovenská ekonomika v době krize měla nějaký zásadní finanční problém. Krize byla typickým příkladem toho symetrického šoku, který postihl všechny země eurozóny. My jsme samozřejmě mohli reagovat razantněji, ale podívejme se na data. Není to tam. A Slovensko nás začíná rychle dohánět i co do životní úrovně. Bratislava je dlouhodobě městem s větším HDP na hlavu než Praha. To jsou celkem šokující zjištění, o kterých my tady moc nemluvíme,“ říká Niedermayer.

Pro nás je výhodné být součástí volného trhu. Ekonomicky z toho profitujeme. Nebýt součástí volného trhu by pro nás bylo velmi problematické. To by lidé měli mít na mysli, když mluví o EU, Unie zdaleka není jen o dotacích. Pro nás prý rozhodně dotace nejsou to hlavní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…