Vycpat Havla senem. To jediné prý ještě schází

27.12.2011 11:26

Při čtení tisku a sledování televize napadlo bývalého disidenta Václava Vlka staršího, že podle myšlenek některých kvílilů a budovatelů kultu „Svatého Václava Havla“ by snad byli schopni nechat exprezidenta i vycpat senem. V zamyšlení pro server Neviditelný pes uvádí, že se určitě najde spousta chytrolínů, kteří se nás budou snažit přesvědčit, že oni jsou lepšími „havlisty“, než byl sám Havel.

Vycpat Havla senem. To jediné prý ještě schází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Chartista Václav Vlk starší připomíná na serveru Neviditelný pes na výrok Karla Kryla o tom, že úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat. Nedávno zesnulého exprezidenta Václava Havla pak považuje za osobnost, která v zásadě „neodvolávala“. „To jsem si na něm cenil, přestože nejsem jeho zaslepený obdivovatel, ani jeden ze stovek ´podržtašků´, kteří jej pak na Hradě začali obklopovat,“ píše bývalý disident.

V souvislosti s tím, jak se předvánoční servilní tisk předváděl po Havlově úmrtí, si vzpomněl na jeden text z totality. Šlo o povídku o Vladimíru Iljiči Uljanovovi. Když byl v exilu ve Švýcarsku. Přemýšlel tehdy Lenin-Uljanov, co bude, a trápily jej pochybnosti. Tak si došel za vědmou, co předpovídá budoucnost. Vědma rozložila karty a Lenina ubezpečila, že se do Ruska vrátí, že udělá revoluci a vystřídá cara … ale pak jej postřelí, on zblbne a nakonec…

Spousta chytrolínů se bude vydávat za lepší „havlisty“, než byl Václav Havel

„Co nakonec?“ vyzvídá Lenin. „No, já vám to snad ani nemůžu říct,“ brání s madam Sybila. Ale Lenin-Uljanov je neodbytný, a tak mu to vědma prozradí. „Tak já vám to řeknu, pane Uljanov,“ vzdychne Sybila. „V kartách stojí, že oni vás nakonec po smrti vycpou senem a budou vás vystavovat pod nějakým stanem anebo v nějakém boudě či co…“ Lenin se zhroutí a lká, že to snad ne, to že si nezasloužil! Že to se stát nemůže. Ale ano, praví Sybila, tak je to v kartách. I stalo se.

„Jen tak mi při čtení tisku a sledování televize napadlo, že podle myšlenek některých těchhle kvílilů a budovatelů kultu ´Svatého Václava Havla´ by toho ´vycpáni senem´ byli tihle dovedové snad schopni. Ale vsaďte se, že se odteď najde hafo chytrolínů, co budou chtít alespoň myšleného Václava Havla vycpat senem a přesvědčit nás, že oni jsou lepšími ´havlisty´, než byl sám Havel ...“ domnívá se chartista Vlk.

O Václavu Havlovi se bude vědět i po dalších tisíci letech

Sám ovšem tvrdí, že Václav Havel je značka a „image“ rozhodně přesahující naši dobu a většinu všech ostatních současných politiků. Jeho objevení a dopad jeho myšlenek, a to, že „neodvolal“, skutečně může postupem doby vyrůst do něčeho, co se přiřadí u nás a v Evropě k osobnostem typu svatého Václava, Karla IV., Komenského … a snad už nikoho dalšího.

„Osobně si myslím, že v historii zastíní i prezidenta Osvoboditele Masaryka. Ten byl a je pro mnohé naše sousedy rozporuplnou postavou, zatímco Václav Havel a jeho osud je ztělesněním ideálů a snů myslitelů a intelektuálů v průběhu celých staletí v Evropě i přilehlém okolí,“ doufá bývalý disident, že není moc troufalé si myslet, že o Václavu Havlovi se bude vědět i po dalších tisíci letech. To by znamenalo, že by se vědělo i o nás a našich potomcích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…