Vydat ji a vyšetřit. Heger na Primě proti vedení strany a Parkanové

17.06.2012 11:42

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Zprvu nepochopitelný mix dal nakonec smysl. Nedělní Partie televize Prima totiž probrala jak poplatky za lékaře, tak i komplikovanou a značně horkou kauzu exministryně Vlasty Parkanové. Na stranu orgánů činných v trestním řízení se nakonec přidal i ministr zdravotnictví Leoš Heger a oranžový senátor Jan Žaloudík.

Vydat ji a vyšetřit. Heger na Primě proti vedení strany a Parkanové
Foto: repro Prima
Popisek: Leoš Heger v Partii na Primě

Nemocnice se prý do plánu resortu zdravotnictví nehrnou, lékaři také ne, tak znělo úvodní motto nedělní Partie, jejímiž hosty byli senátor Jan Žaloudík (ČSSD) a ministr Leoš Heger (TOP 09). První zmiňovaný pochyby chápe. "Pohyboval jsem se ve zdravotnictví řadu let, jako lékař, náměstek, děkan, znovu jako lékař, chápu to," přiblížil Žaloudík. Ministr Leoš Heger se namísto reakce vyjádřil k situaci stranické kolegyně Vlasty Parkanové. Její téma následně spolykalo úvodní půl hodinu vysílání.

Na konkrétní otázku, zdali bude hlasovat pro její vydání, ovšem během prvních minut nedokázal odpovědět. "Je tam mnoho nejasností, nejprve se bude muset sejít mandátový a imunitní výbor," uvedl Heger.

"Klasický politik," říká v úvodu svého hodnocení analytik Břetislav Polách. "Člen vlády a TOP 09 Leoš Heger mluvil a mluvil, zmínil Ratha, ODS, politiky, policii, další členy v TOP 09 v Hradci Králové, ale sdělit ano či ne, to nedokázal. Nechápu, proč se kolem Parkanové chodí jako kolem horké kaše. Pokud je nevinná, prokáže to soud a její případné vydání pouze ukáže, jak zákonodárci umí být nad věcí. Leoš Heger skutečně mluvil snad pět minut, ale žádné stanovisko jsem od něho neslyšel. Opoziční zástupce horní komory také nebyl žádný trhač. Něco zmínil, ale konkrétní být nechtěl. Všichni se jako by bojí, to je to, co mohu říci," doplňuje Polách.

Téma Vlasty Parkanové (podrobně ZDE) zprvu odpovědi nepřineslo. Oba politici se shodli, že nechtějí být militantní a musí počkat na závěr příslušného výboru Poslanecké sněmovny. Podle tohoto resumé se bude postupovat. Ovšem v případě poslance VV Otty Chaloupky takový postup nenastal. Jeho mandátový a imunitní výbor vydat nedoporučil, poslanci jej však v týdnu ke stíhání připustili. "Vyhrožovali mi, protože nechci ty jejich církevní restituce," řekl na to konto poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Senátor Žaloudík uznal, že pravidla v České republice jsou často přizpůsobována kauzám a že letouny CASA mu připomínají Vondrovu kauzu Promopro (kompletní ZDE).  Zde nastal zlom celé nedělní Partie. "Vy jste u pana Vondry volali po vydání a u paní Parkanové je to jinak?" vyzvídal moderátor Punčochář. "Možná tam zůstává politická odpovědnost, ale ta matérie je velice komplikovaná," konstatoval Heger. Senátor Žaloudík tiše pokynul hlavou. Oba hosté se ovšem shodnuli, že se celá investice u letounů CASA vyšetří a nic nebude zameteno pod koberec.

"Výjimečně chválím moderátora, který svými dotazy konečně přinutil hosty k jednoznačným stanoviskům. Vezměte si, že Parkanová se začala probírat ihned v úvodu pořadu, ale snad až po půl hodině diváci mohli slyšet, že vydána by být měla a že by se celá věc měla vyšetřit. Navíc chci říct, že jsme to slyšeli od zástupce TOP 09, což jistě vyvolá bouřlivé reakce uvnitř partaje. Senátor Žaloudík občas cosi utrousil, ale zásadní postoje nevyslovil. On je spíše mediální amatér, přiznám se, že jsem jej v minulosti nikdy neviděl," dodává pro ParlamentníListy.cz Polách.

Připlaťte si za lékaře

Právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál v rozhovoru pro Deník na konci dubna prohlásil, že "volbu lékaře zákon popisuje jako bezplatné právo každého pacienta". "Výběr lékaře není nadstandard," konstatoval právník. Dodal, že lékaři by mohli v extrémním případě dokonce stanout i před soudem za neoprávněné obohacování.

Anketa

Kolik byste byli ochotni platit za lékaře?

68%
8%
hlasovalo: 493 lidí
Téměř totožný názor vyslovila pro Lidové noviny i advokátka Monika Barešová z Roudnice nad Labem. "Zákon nelze nahradit vyhláškou či věstníkem. Pokud není připlácení jednoznačně stanoveno zákonem, zůstává nelegální," upozornila právnička.

Opačný názor ovšem zastává náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle jeho slov má pacient právo na volbu nemocnice, nikoliv lékaře.

Lidové noviny rovněž konstatovaly, že týden před rozjezdem plánu nemá ministerstvo doposud vyhotovenou vyhlášku, která by upravovala ceníky lékařů. Některé zdravotní ústavy proto váhají se zavedením plánu. Některé nemocnice prý své lékaře nezpoplatní. "Jsme superspecializované pracoviště. Já vypíši naši operaci jen tomu, kdo je odborně způsobilý ji udělat," řekl deníku Jan Pirk z pražského IKEMU.

Z dvanácti nemocnic, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví a vztahuje se na ně tedy i jeho pokyn o zavedení plateb, se na tuto možnost připravují jen tři: Nemocnice na Vinohradech v Praze, dále FN Ostrava a jako poslední je to nemocnice v Brně. Jednotlivé nemocnice ovšem zatím uvažují spíše o platbách za konkrétní odborníky, ne o platbách na všech svých odděleních. Podle zainteresovaných dosud Hegerův plán velmi kulhá.

Pokyn ministerstva zdravotnictví, který dostaly nemocnice na začátku června, stanovuje maximální částky za volbu specialisty. Pokud bude pacient chtít, aby ho operoval přednosta nebo primář, připlatí si až 15 tisíc, za ostatní lékaře nejvýše pět tisíc korun.

Ministr Leoš Heger si od umožnění plateb za lepší lékaře slibuje hlavně omezení korupce. O tom, jak nemocnice peníze od pacientů použijí, záleží jen na nich. Ředitelé zatím uvažují o variantě, že se nemocnice s lékaři rozdělí půl na půl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …