Vydržte 2-3 měsíce! Pak Putin prohraje, píše Navalného spolupracovník

19.07.2022 8:32 | Ze sítí

Textař Tomáš Dvořák upozornil české čtenáře na text jednoho ze spolupracovníků ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který momentálně pobývá ve vězení, Leonida Volkova. Ten se rozhodl popsat, jak teď asi uvažuje válečný agresor a ruský prezident v jedné osobě. Zatímco na Ukrajince nechává házet letecké pumy, rakety a dělostřelecké granáty, jasný nátlak vyvíjí i proti Západu. Jako zbraň používá uprchlíky, hlad a zimu.

Vydržte 2-3 měsíce! Pak Putin prohraje, píše Navalného spolupracovník
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Volkov má za to, že po pěti měsících války je jasné, že ruská armáda se neukázala v nejlepším světle, protože Ukrajinci agresorům z východu stále odolávají. A vzhledem k tomu, že od západních zemí teď Ukrajinci dostávají moderní raketové systémy HIMARS a další vybavení, což znamená, že Ukrajinci budou odolávat i dál a mohli by začít dosahovat i důležitých vítězství.

Proto teď Putin podle Volkova usiluje o uzavření příměří s Ukrajinou. Uzavření příměří by totiž zakonzervovalo válku v její současné podobě a Rusové by si udrželi již obsazená území.

„Příměří by znamenalo vyznačení demarkační linie na mapě, která by určovala politickou realitu na další roky – není nic trvalejšího než dočasnost. A jakmile bude toto příměří uzavřeno, v Evropě zvítězí strany hlásající ‚špatný mír je lepší než dobrá válka‘,“ naznačil Volkov.

„Politici budou voličům říkat dobré zprávy: podařilo se nám zastavit válku a příliv uprchlíků, ceny pohonných hmot klesají. Tyto bezprostřední důsledky příměří evropští politici okamžitě využijí a promění je v hlasy voličů v nadcházejících volbách. Co se týče odložených důsledků, faktem je, že Putin nikam neodejde a za pár let bude opět sbírat sílu a hněv k dalšímu smrtícímu a krvavému útoku. Rozsáhlé oblasti Ukrajiny zůstanou okupovány, miliony jejich obyvatel budou vysídleny a zlo zůstane nepotrestáno. Však... v případě zmrazení konfliktu to všechno zůstane na bedrech budoucí generace politiků, ne?“ pokračoval otázkou.

A v takové situaci se podle Volkova ocitne pod tlakem i Ukrajina, aby se už nesnažila o osvobození svého území, protože když bylo dosaženo příměří, lidé na Západě si nebudou chtít číst o dalších dopadajících raketách a smrti ukrajinských obyvatel. A už nebudou tolik nakloněni tomu, aby jejich vlády posílaly Ukrajině zbraně.

Tohle všechno Putin ví a proto už v červnu vyslal na Západ jasný signál.

„Putinovo poselství v červnu bylo jednoduché: ‚Milý Scholzi, Macrone, Draghi, buď donutíte Zelenského přijmout mír, nebo nechám vyhladovět severní Afriku, do Evropy se dostanou miliony nových uprchlíků a vaše vlády ovládnou pravicoví radikálové (které budu sám financovat).' Bylo to přesvědčivé, ale nepomohlo to. Když se evropští představitelé v červnu vydali do Kyjeva, mnozí novináři psali: ‚Přijeli, aby Zelenského dotlačili k ústupkům.' V rukou měli také mocnou páku v podobě statusu kandidátské země EU. Experti se však mýlili, když si o evropských lídrech mysleli něco špatného – Putinovo vydírání hladomorem nezabralo, hodnoty a zásady zvítězily,“ napsal Volkov.

A když Putin zjistil, že uprchlická vlna Západ dostatečně nevyděsila, zkusí počkat. Až přijde zima a děsit občany západní Evropy tím, že je nechá zmrznout.

„Nezapomeňte, že Putin se neuchyluje k hladu a chladnému vydírání dobrovolně. Jeho vojenský hazard selhal. Putin rychle ztrácí podporu uvnitř Ruska. Uvědomuje si také, že má jen 2-3 měsíce na to, aby zajistil příměří za výhodných podmínek. Tyto 2-3 měsíce budou pravděpodobně nejtěžší, ale pak Putin prohraje. Už samozřejmě prohrál, ale nyní je třeba ho rozdrtit, nenechat ho odplazit se,“ uzavřel Volkov..

Leonid Volkov promlouvá

Leonid Volkov promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…