Vyhodit „Babišova“ Köppla z RRTV. Koalice kvůli tomu chce jednat celou noc

16.05.2023 19:28

Opozice ve Sněmovně dnes podle očekávání neprosadila ani jeden z diskusních bodů, v nichž chtěla probírat vládní konsolidační balíček a reformu důchodů. Vládní koalice prosadila, že dolní komora bude moci jednat i přes noc, neboť chce dosáhnout odvolání Daniela Köppla z rady pro vysílání kvůli podezření ze střetu zájmů, což se jí už třikrát nepodařilo vzhledem ke zdržovací taktice opozice.

Vyhodit „Babišova“ Köppla z RRTV. Koalice kvůli tomu chce jednat celou noc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Sněmovna chválila pořad schůze bez komplikací

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Sněmovna by se poté mohla přednostně zabývat také úvodním projednáváním poslanecké novely občanského zákoníku, která by měla uzákonit manželství stejnopohlavních párů.

Poslanci ANO a SPD neúspěšně navrhovali probrat jak vládní záměry na konsolidaci veřejných financí vcelku, tak jeho některé jednotlivé části. "Jde primárně o zvyšování daňové zátěže a porušování slibů, které pětikoalice dala voličům," prohlásila k vládním plánu předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Deklarované seškrtání části státních dotací označila za marketingovou fintu, což chtěl detailně probrat místopředseda ANO Karel Havlíček. Lídr SPD Tomio Okamura prohlásil, že vláda "okrade občany o další peníze" a že řešením jsou úspory na straně státu. Jednotliví poslanci ANO navrhovali projednání například plánovaného růstu daně z nemovitostí, zvýšení daně z přidané hodnoty na noviny a zdražení roční dálniční známky.

Poslankyně ANO Jana Pastuchová chtěla, aby se Sněmovna ještě před návrhem na odvolání Daniela Köppla z takzvané velké vysílací rady zabývala uzákoněním možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. Jde o předlohu, která má podporu části koalice i opozice. Sněmovna nakonec odhlasovala návrh Jana Berkiho z koaličního hnutí STAN na zařazení příslušné novely občanského zákoníku jako posledního bodu dnešního jednacího dne, čemuž se dodatečně pokusil zabránit lidovec Ondřej Benešík. Je tedy možné, že se k němu Sněmovna již nedostane.

Poslanci podle návrhu koalice nejprve projednají v prvním čtení ukončení snížené spotřební daně z nafty a pravomoc vlády navyšovat základní jmění státních podniků. Opozice se rozhodla zablokovat snahu vlády prosadit obě normy už v úvodním kole. Sněmovna má přednostně projednat také novelu zákoníku práce, která upravuje práci z domova, kratší úvazky rodičů s menšími dětmi a práci na dohody. Novela by umožnila paušální platby zaměstnavatelů jako náhrad nákladů zaměstnanců při práci z domova. Pracovníci na dohody by měli například dovolenou podle počtu odpracovaných hodin a příplatky za práci o svátcích, víkendech, v noci či ve ztíženém prostředí.

Zvýšení spotřební daně z nafty o 1,5 Kč na původní částku 9,95 koruny za litr chce vláda vzhledem k nynějšímu poklesu ceny tohoto paliva už od července. Původně měla úleva platit do konce roku. Návrat sazby daně by podle ministerstva financí znamenal přínos státnímu rozpočtu 727 milionů Kč za každý měsíc a o dalších 73 milionů Kč každý měsíc vylepšený rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Pravomoc zvyšovat základní jmění státních podniků chce vláda kvůli situaci ve ztrátové České poště.

Ve středu by dolní parlamentní komora měla podle návrhu koalice nejprve projednat novely, které mají zapojit Senát do volby členů rad České televize a Českého rozhlasu a zpřísnit výběr organizací, které členy rad nominují. Kvůli opozičnímu odporu se vládnímu táboru nepovedlo už třikrát normy prosadit. Sněmovna by měla probrat i odkládaný senátní návrh na ukončení monopolu na zdravotní pojištění cizinců.

Shoda mezi koalicí a opozicí naopak panuje nad dvojící předloh, které by lidem či firmám usnadnily zbavit se dluhů na daních či sociálních odvodech a které jsou rovněž v závěrečném kole. Sněmovna by o nich měla také rozhodovat ve středu. Ve čtvrtek by se dolní komora měla věnovat interpelacím a druhým čtením některých předloh, poté aktuální zasedání přeruší do úterý 23. května.

Tento pátek se totiž poslanci sejdou na mimořádné schůzi, na níž se vládní tábor pokusí prosadit zpřísnění zákazu vlastnictví médií vrcholnými politiky v zákoně o střetu zájmů. Projednání předlohy brzdí řadu měsíců opoziční hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…