Vyhodit ruské diplomaty, přerušit styky, hřímal Kolář. Okamura ho brzdil. Ten z KDU-ČSL

06.04.2022 22:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na úterním jednání Rady bezpečnosti OSN, jehož hlavním tématem byl masakr ve městě Buča, vyzval k potrestání Ruska, nebo k tomu, aby se rada rozpustila. Rozhovor pro Český rozhlas Plus nabídl dva pohledy politiků na to, zda je třeba s Ruskem hledat dál diplomatické řešení ukončení války. Poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL) tvrdí, že s ruskou stranou nemůžeme přerušit diplomatický kontakt, poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) by byl v této otázce radikální a diplomatické styky přerušil. Vysokou diplomacii navrhuje přesunout na úroveň Evropské unie.

Vyhodit ruské diplomaty, přerušit styky, hřímal Kolář. Okamura ho brzdil. Ten z KDU-ČSL
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil OSN, že nečinně přihlíží válečným zločinům ruských vojáků. Rusko ale obvinění z vraždění civilistů odmítá a považuje jej za provokaci. V reakci na zprávy o masivním zabíjení civilistů v Buči evropské země vyhošťují ruské diplomaty a Evropská unie dnes schvaluje pátý balík sankcí proti Rusku.

Zelenskyj připustil, že je potřeba hledat možnosti setkání a že nehledě na válečné zločiny, které podle Kyjeva ruské síly spáchaly, nemá Ukrajina jinou možnost než dál s Ruskem vyjednávat.

Lidovecký poslanec Hayato se k ukončení diplomatického kontaktu s Ruskem stavěl rezervovaně. „Ty zločiny Ruska jsou nepochybné a neospravedlnitelné, nejsou žádným způsobem omluvitelné. Musí být silná reakce světového společenství, zejména demokratických zemí včetně země naší. Ale zároveň pokud chceme mír a skončení této hrozné války a myslíme na běžné obyvatelstvo, nemůžeme úplně přerušit styky a diplomatický kontakt s Ruskem a ty dveře úplně zabouchnout,“ uvedl s tím, že v tom má ukrajinský prezident pravdu.

Poslanec Kolář by diplomatické dveře nechal Rusku „trochu pootevřené“. „Je třeba si uvědomit, že válka, kterou vede Rusko, je válkou proti našemu světu, proti našim západním hodnotám. A proto nevidím důvod, proč bychom na národní úrovni měli s Ruskem dále udržovat diplomatické styky vyšší než na úrovni konzulární, to je něco jiného než klasická diplomacie,“ uvedl.

Z toho důvodu si myslí, že náš velvyslanec v Moskvě dávno nemá co dělat, stejně tak nemá co dělat ruský velvyslanec v Praze. Vysokou diplomacii navrhuje přesunout na úroveň Evropské unie. „V Moskvě by měla zůstat jen evropská ambasáda, kterou by všechny členské státy pověřily obhospodařováním jejich záležitostí,“ míní Kolář.

Bylo by to podle něj i velmi symbolické, protože Rusové na začátku říkali, že s EU vůbec nehodlají jednat. „Měli jsme Rusku tímto říct: ‚Ne, jediný, s kým budete jednat, je Evropská unie,‘“ podotkl.

„Pan velvyslanec Zmejevskij měl být už dávno označen za personu non grata, je to člověk, který má velmi blízko k Vladimiru Putinovi. Je třeba si uvědomit, že velvyslanec vždy zastupuje hlavu státu, to je naprosto nežádoucí,“ dodal Kolář, že by uzavřel ruskou ambasádu v Praze, až na konzulární sekci.

Naopak Hayato si neumí dost dobře představit, že by se na národní úrovni uzavřely ambasády jednotlivých členských států EU a s Ruskem se jednalo pouze takto bilaterálně. „Myslím, že silné západní ekonomické sankce vůči Rusku jsou zcela namístě, náš postoj musí být jednoznačný a silný, třeba jako v pomoci Ukrajině.

Ale co se týče diplomacie, jejím úkolem je zprostředkovávat jednání i ve velmi těžkých situacích, to je úkol diplomatů. Je proto potřeba udržet všechny možné kanály pro diplomatická mírová jednání. Takže tady bych byl opatrný, že máme zastoupení v hlavních městech, přece automaticky neznamená, že souhlasíme s tím režimem, je to spíše kanál pro vzájemnou komunikaci,“ uvedl ke vztahu na úrovni EU – Rusko.

„Situace se ale mění každým dnem. Je třeba, abychom byli připraveni a ty dveře prostě nebyly úplně zavřené,“ dodal Hayato.

Kolář si trval dál na tom, že bychom měli od běžné diplomatické mluvy a zvyků na určitý čas upustit. „My musíme pracovat s tím, že Rusko je agresor a rozpoutalo neopodstatněnou válku. Je potřeba přesvědčovat naše západní kolegy a vysvětlovat jim, že s Ruskem nemohou jednat, jak byli zvyklí,“ pokračoval poslanec.

Ve Štrasburku podle něj prý dokonce začínají mít tendence říkat, že to trvá dlouho a je čas se s Ruskem bavit o ukončení konfliktu a obnovit nákup plynu a ropy. „Ale tohle je cesta naprosto špatným směrem. Do té doby, kdy Rusko nebude poraženo vojensky a politicky, se s ním nemůžeme bavit jako se sobě rovným,“ zdůraznil starosta Prahy a místopředseda výboru pro evropské záležitosti Kolář.

Česká diplomacie zatím podle Hayata postupuje v rámci rusko-ukrajinského konfliktu dobře. „Tady je namístě kombinace silného tlaku, je třeba přistoupit také ke gestům, která v minulých letech nebyla běžná. A zároveň musíme intenzivně pokračovat v diplomatickém vyjednávání,“ řekl, že nevídané ekonomické sankce jsou naprosto v pořádku, stejně jako humanitární i vojenská podpora Ukrajiny.

Opět ale zopakoval, že klíčová je i otevřenost k diplomatickému jednání. „Musíme přece myslet na tamní lidi, kteří jsou teď ve strašné situaci,“ uvedl Hayato Okamura, že hledání diplomatického řešení války na Ukrajině má být tou hlavní cestou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…