Výhody kapitalismu pro přírodu, přednášel Sedláček. Nastoupila na něho klimaaktivistka

09.11.2023 22:36 | Monitoring

Klimatická aktivistka Michaela Pixová je ve varu kvůli ekonomovi Tomáši Sedláčkovi a jeho pátečnímu vystoupení na konferenci Metropolitní univerzity věnované klimatické politice, kde tvrdil, že kapitalismus neničí životní prostředí jako komunismus. „Převážně studentskému posluchačstvu naservíroval příspěvek jako vystřižený z české dezinfo scény o škodlivosti komunismu a výhodnosti kapitalismu pro klima, kterým pravděpodobně jindy oblažuje přednášky určené pro boomery,“ uvádí Pixová ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz s tím, že studující ale „neoblbnul“.

Výhody kapitalismu pro přírodu, přednášel Sedláček. Nastoupila na něho klimaaktivistka
Foto: Repro Facebook
Popisek: Aktivistka z Klimatické koalice, Michaela Pixová

Pixová kritizuje, že Sedláček studentům tvrdil, že kapitalismus není pro životní prostředí takovým nepřítelem jako minulý režim. „Tomáš Sedláček jal studentstvo s pomocí celé řady dezinterpretovaných a z kontextu vytržených grafů přesvědčovat o tom, že kapitalismus je ten nejlepší systém, v rámci kterého lze klimatickou krizi vyřešit,“ píše Pixová ve svém blogu.

Připomíná, že podobně jako v Hospodářských novinách se svému tvrzení pokusil Sedláček dodat dostatečnou váhu prohlášením, že „kapitalismus neničí životní prostředí tolik jako komunismus“.

„Neváhal se tedy hned na úvod obrnit strašením komunismem, což je argumentační faul typický pro postsocialistický prostor, v sociálních vědách též konceptualizovaný jako tzv. zombie socialismus, který proponenti stávajícího režimu vytahují vždy, když je třeba zabránit něčemu levicovému. Tím může být třeba sociální politika, redistribuce veřejných statků nebo ochrana životního prostředí, případně nutkavá potřeba bránit kapitalismus, mezi samotnými kapitalisty oblíbenější spíše pod názvem ‚tržní společnost‘,“ dodává klimatická aktivistka na adresu ekonoma.

Typické pro „zombie socialismus“ je též strašení frontami na banány, gulagy či poukazování na znečištěné životní prostředí v uhelných pánvích v období ČSSR, dodává Pixová.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29508 lidí
Pozastavuje se také u toho, že Sedláček měl obhajovat kapitalismus tím, že všude tam, kde roste HDP, zároveň klesá spotřeba energie. Dále v duchu „faktomluvy“ či jakési pozitivní psychologie se ekonom snažil studentstvo potěšit údaji o vzpamatovávající se přírodě v Česku, do které se navrátili např. bobři či vlci. Dále též poukázal na to, že biodiverzita v mezikontinentálním srovnání klesá nejpomaleji právě v Evropě, tedy na kontinentu s jedním z nejvyšších HDP. „Argumentací, že za to může právě onen růst HDP, však Sedláček ukázal zásadní nepochopení toho, že důvod, proč se v Evropě přírodě začalo trochu dařit, je dán právě tím, že si evropské země díky svému naakumulovanému bohatství mohly dovolit vyvézt svou znečišťující produkci do jiných zemí,“ uvádí Pixová.

Studenti podle Pixové však Sedláčkovi na jeho „manipulativní a tendenční dezinfo prezentaci“ nenaletěli. To mělo být zjevné z jejich dotazů, v nichž se ptali na účel jeho přednášky nebo poměrně rozladěně rozporovali způsob, kterým svá data interpretoval, a chtěli vysvětlení. „Jako typický představitel Gen X, resp. Husákových dětí, což je v kontextu ‚kapitalisticky opožděného‘ Česka něco jako americký boomer, jim Sedláček během dotazování skákal do řeči a musel být usměrněn,“ glosuje aktivistka Sedláčkův projev.

Závěrem pak shrnuje: „Tomáš Sedláček se coby Husákovo dítě na rozdíl od amerických boomerů katastrofických scénářů s nejvyšší pravděpodobností ještě dožije. Všichni mu pak můžeme poděkovat za jeho medvědí službu ochraně klimatu a vlastně i medvědí službu kapitalismu. Na mrtvé planetě totiž HDP roste jen stěží,“ dodává Pixová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …