Vyhozená kontrolorka kvality ŘSD líčila v ČT, jak se pokoušela proniknout k řediteli

23.01.2014 21:44

Miloslava Pošvářová byla z funkce ředitelky úseku kontroly a kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic odvolaná na hodinu, a to kvůli nekomunikaci. „Nespolupracovala jsem, ale měla jsem důvody,“ hájila se v pořadu Hyde park na ČT24.

Vyhozená kontrolorka kvality ŘSD líčila v ČT, jak se pokoušela proniknout k řediteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Pošvářová uvedla, že ze své pozice usilovala o zavedení protikorupčních opatření v Ředitelství silnic a dálnic. Naopak šéf Ředitelství silnic a dálnice (ŘSD) Pavel Kočica a další členové vedení prý odmítali podniknout jakýkoliv krok, který by korupci zamezil. Na otázku moderátora pořadu Daniela Takáče, jaký k tomu mohli mít důvod, odvětila, že neví.

„To se musíte zeptat jich. Pravděpodobně mají nějaké zájmy. Podala jsem trestní oznámení na členy vedení ŘSD, tak uvidíme, na co se přijde,“ prozradila s tím, že oznámení míří i na Kočicu.

Oficiální důvody? Pouhá zástěrka

Pošvářová je přesvědčena, že oficiální odůvodnění pro její vyhazov je pouhou záminkou. Za celou dobu svého působení, tedy od června 2012, totiž neobdržela jedinou výtku ohledně nespolupráce a slabé komunikace. „Ba naopak, já jsem se opakovaně snažila dostat k panu Kočicovi do kanceláře, ale nikdy na mě neměl čas. Chtěla jsem spolupracovat, avšak on se mi vyhýbal,“ postěžovala si.

Kočica obvinil Pošvářovou, že její směrnice je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. To však ona důrazně popírá. „Zřejmě si ji ani nepřečetl,“ vzkázala na jeho adresu s tím, že na ní nic špatného nevidí. Jejím hlavním cílem je podle jejího vysvětlení zpřesnit dokumentaci do soutěží tak, aby se eliminovaly náklady a nevznikaly vícepráce.

O vše se starala jedna firma

Neopomněla zmínit ani tolik problematickou dálnici D47. Podle jejího názoru je špatně nastavené, že dokumentaci do soutěže pro investora, pro zhotovitele i technický dozor nad stavbou měla jedna a ta samá firma.

„Trojjediná záležitost, která ovládala vše,“ popsala pozadí výstavby. A právě takový přístup se jí podle jejích slov podařilo zakázat. Usilovala i o změnu smluv, ale vzhledem k jejímu konci ve funkci je s tím prý nyní konec.

Na pletichaření jsem neměla čas

Jeden z diváků se zeptal, zda je pravda, že ve skutečnosti usilovala o post šéfa ŘSD. Tato otázka Pošvářovou rozesmála. „Pracovala jsem 12 až 16 hodin denně včetně víkendů až do srpna, kdy se mi stal úraz. Myslíte si, že bych měla čas na nějaké pletichaření? No to tedy rozhodně ne,“ mávla rukou.

„Myslím si, že do vedení ŘSD patří jiný management,“ nesouhlasí se současným vedením společnosti. Přeje si, aby její nástupce byl slušný a přistupoval ke své práci zodpovědně. A především, aby prý nebral žádné finanční náhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …