Vyhrocená hádka u Jílkové. Kvůli "třem korunám" křičel i Bárta

24.06.2011 4:41

Spor o to, že by si pacient měl platit amalgámové (tedy obyčejné, černé) plomby ze svého, rozhádal politické spektrum. Zubařům ale ani 217 korun, které by za jednu plombu od pacienta nově dostali, nestačilo. Suroviny, ze kterých se jedna amalgámová plomba vyrábí, ovšem celkem stojí asi tři koruny. Hádka v pořadu Máte slovo mohla začít.

Vyhrocená hádka u Jílkové. Kvůli "třem korunám" křičel i Bárta

Na jedné straně vyjednavač Věcí veřejných v rámci zdravotnické reformy Vít Bárta, viceprezident svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich a šéf Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. V druhém rohu ringu soukromý zubař Radek Mounajjed, který by od lidí za plomby nejraději bral po tisícech, zakladatel České stomatologické komory Jiří Pekárek a její viceprezident Jan Černý.

Nejnověji k Vítu Bártovi:
Vydejte Bártu, požádá policie sněmovnu

"Četla jsem, že jedna kapsle amalgámu stojí 17 korun," otevřela debatu moderátorka Michaela Jílková. "Tak proč vám za ni 217 korun přijde málo?"

Psali jsme o sporu o amalgámové plomby:
Lidé zuby nehty odmítají platit amalgamové plomby
Plomby si budeme platit zřejmě až za dva roky, připustil Šťastný
Roman Šmucler: Čechům vypadají zuby. Plomby zdarma, prosím

"Platíme nájem ordinace, platíme vysokoškolsky vzdělaný personál, profesionální zařízení," vyjmenoval Pekárek, co všechno by se do ceny plomby mělo započítávat. "Podstatná je cena práce, plomba sama o sobě stojí možná tři koruny."

Za dvě stovky nemohu kvalitu poskytnout, podotkl Černý

"Amalgamové plomby se budou hradit ze zdravotního pojištění, to je rozhodnuto a budeme si za tím stát," řekl Bárta. Předmětem debaty to prý pro něj už není.

Podle lékaře Mounajjeda ale zubař, který by měl za plombu jen něco málo přes dvě stě korun, možná neodvede svou práci pořádně. "Pod taktovkou státu bychom poškozovali pacienty, protože za 220 korun bych tu plombu musel dělat tak čtyři minuty. Nevěřím tomu, že za čtyři minuty udělám kvalitní péči," pokrčil rameny. Adekvátní by podle něj bylo, kdyby za plombu lidé dávali stovky korun, dokonce i tisíce. Černý souhlasil - za dvě stě korun prý nemůže odvést kvalitní práci.

"To je právě ta chyba," reagoval na zubaře Bárta. "Mnozí zubaři šíří pověry, že co je z pojištění, je nutně nekvalitní. Tak to ale nechceme. Chceme, aby standard neznamenal to nejlevnější dostupné, ale aby to znamenalo kvalitní péči." U stomatologie je navíc spoluúčast pacientů zdaleka největší ze všech medicínských oborů, lidé si tam už dnes platí velkou většinu zákroků sami.

Amalgám je toxický, zakažte ho

Posluchači rádia Impuls si stěžovali, že jim zubař často amalgámovou plombu ani nenabídne, nebo i ji musí platit, ačkoli je hrazená z pojištění. "Ona je hlavně toxická," zamával Pekárek skleněnou lahvičkou s kousky amalgámu. "Měla by být zakázána."

"Já mám tu svoji už třicet let a žádnou toxicitu nepozoruji," odvětil Olejár. "Dneska máme amalgámové plomby, tak si máme mít možnost je taky vybrat a vy nám chcete vnucovat, že může být jen jeden typ, samozřejmě ten dražší. A to mi nepřijde korektní. Ceny si navíc vymýšlíte a to je ten problém."

Pacient je klient, vy jste tu pro něj

Podle Bárty lidé musejí vědět, co je standardní, co hradí pojišťovna a co naopak je už s příplatkem. "Lékař musí pacientovi říct: máte kaz, mohu vám ho vyléčit touto cestou, která je hrazena pojišťovnou, ovšem existují ještě tyto metody, které jsou dle mého názoru třeba lepší, ale musíte si za ně připlatit."

"Pacient se musí zeptat. Když se zeptá, já odpovím," pokýval Mounnajed. "Pacient je klient, proboha, ten nic nemusí," ohradil se na něj Bárta. "V taxíku se taky nemusíte ptát, když nasednete, kolik to bude stát, ale taxikář vám má ihned říct, kolik to bude stát."

Debata vyústila v ostrou hádku, kdy jeden diskutující druhého překřikoval. Jak Bárta v jednom momentě úsměvně podotkl: "Ještě, že tu nejsem s gynekology."

Sledujeme pořad Máte slovo:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Paráčková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…