Vyjednávání ANO a ČSSD dostalo nový impuls. Do dění vstoupil Vojtěch Filip

19.02.2018 21:32

Vojtěch Filip vyzval nové vedení sociální demokracie, aby zvážilo podpořit nově vznikající vládu, a to jakoukoliv formou za účelem snahy podpořit levicový program. Uvedl to podle Deník.cz na webových stránkách strany. Komunisté nyní vyčkávají, kam jednání o vládě posunou schůzky stran s prezidentem republiky.

Vyjednávání ANO a ČSSD dostalo nový impuls. Do dění vstoupil Vojtěch Filip
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Andrej Babiš jednal s Milošem Zemanem večer v den sjezdu sociální demokracie, šéf komunistů se pak chystá na Hrad ve středu. Očekává se také podle Deník.cz schůzka prezidenta a Andreje Babiše s novým předsedou Janem Hamáčkem. Jednání Andreje Babiše s ČSSD bylo přerušeno do té doby, než volební sjezd určí nové vedení strany. Sjezd v neděli nového předsedu Hamáčka jednáním s ANO pověřil a zároveň ho vyzval, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby.

Filip na stranickém webu vyjmenoval programové návrhy komunistů, jako například zavedení sektorové daně ve výši 24 procent. „Výnos zvýšené části ve výši pět procent chceme vázat na Státní fond rozvoje bydlení. Záměrem tohoto opatření je získat finance na výstavbu nájemního bydlení a podpory výstavby komunitního bydlení pro důchodce,“ uvedl a poukázal na další návrhy jako například zvýšení daně z dividend pro nerezidenty.

Celá zpráva zde.

„Všechny tyto naše návrhy jsou ve shodě s částí ČSSD. Vyzývám ČSSD, aby nás v tomto našem úsilí podpořila a zvážila podporu nově vznikající vládě jakoukoliv formou,“ uvedl. Podle něj je načase odložit staré spory, které panovaly mezi ČSSD a KSČM.

Konkrétní programové priority diskutovaly expertní týmy hnutí ANO a KSČM v minulém týdnu. „Navázali jsme pracovní kontakty, teď čekáme, jestli nám počínaje prezidentem přes naše předsedy vykolíkují terén, abychom věděli, v čem se pohybujeme,“ řekl Dolejš ČTK. Experti ANO podle něj žádný z návrhů KSČM hned neodsoudili. „Ale také se nedá říct, že bychom viděli vstřícnost,“ popsal jednání místopředseda KSČM Jiří Dolejš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…