Vykopali jsme hrob a něco našli. V hlavní roli opět Národní knihovna a dokument, který prý nesmíme vidět. Jenže jeho cenu nám zatajit nestihli

28.07.2020 4:44

Dění v Národní knihovně (NK) sledujeme již delší dobu. Před několika týdny jsme přinesli několik článků, které se týkají veřejných IT zakázek. Šlo o sérii smluv s pražskou firmou INOWIT. Jako další jsme se věnovali technoparty, která byla pořádána v pražském Klementinu, sídle NK. Po zmíněných materiálech ministr kultury Lubomír Zaorálek odvolal generálního ředitele Martina Kocandu. Jenomže jeho odchodem aktivita naší redakce směrem ke knihovně nekončí. Kostlivci ve skříni by totiž mohly vydláždit pěkně dlouhou cestu…

Vykopali jsme hrob a něco našli. V hlavní roli opět Národní knihovna a dokument, který prý nesmíme vidět. Jenže jeho cenu nám zatajit nestihli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kocanda v pořadu Horké téma

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí
Další zajímavou smlouvou, na kterou jsme byli upozorněni, je smlouva se společností Solidita, která pro Národní knihovnu zpracovala pandemický plán.

Zpracování pandemického plánu pro prostředí NK ČR, jak přesně stojí ve smlouvě, vyšlo NK na 188 000 korun bez DPH. „Byl zpracován pro ochranu zaměstnanců a následně návštěvníků Národní knihovny ČR, jak postupovat v době pandemie (nouzového stavu) a po skončení tak, aby byla zajištěna maximální ochrana zaměstnanců,“ vysvětlilo nám důvody zpracování plánu tiskové oddělení Národní knihovny.

„Povinnost zpracování bezpečnostních, pandemických a jiných plánů s cílem ochrany života a zdraví zaměstnanců vychází z ustanovení odst. 1 § 101 zák. č. 262/2006 Sb., resp. tato povinnost je ustanovením odst. 5 § 101 téhož zákona rozšířena na všechny fyzické osoby přítomné na pracovištích NK ČR, tedy i na návštěvníky. A dále v odstavci 7 § 102.“

Onen pandemický bezpečnostní plán pro prostředí NK v hodnotě 188 tisíc korun jsme chtěli vidět. To ale prý není možné. „Pandemický plán je ve skutečnosti součástí souboru interních dokumentů NK ČR bezpečnostního charakteru. Proto jej nezveřejníme, abychom předešli eventuálnímu zneužití. Obsah pandemických plánů lze vysledovat na internetu,“ zněla odpověď z knihovny.

V přípravě plánu, který definuje úkoly a opatření dotčených jedinců a oddělení v případě vyhlášení epidemie či pandemie, by se nabízela možnost vypracovat si plán samostatně, vždyť NK disponuje referátem bezpečnosti krizového řízení.  Ten je „…samostatným útvarem. V jeho čele stojí bezpečnostní ředitel, který je na základě zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, přímo podřízený a odpovědný generálnímu řediteli NK ČR. Referát koordinuje oblast komplexní bezpečnosti NK ČR, tedy zabezpečovacích systémů, utajovaných informací, ostrahy objektů, bezpečnosti práce, požární ochrany a krizového řízení,“ stojí přímo na webových stránkách Národní knihovny.

„Referát bezpečnosti a krizového řízení NK ČR zajišťují pouze dva zaměstnanci, plnění jejich běžné každodenní agendy vyplývající z jejich pracovního zařazení bylo rozšířeno o řízení souboru zvýšených bezpečnostních opatření s cílem zamezit možným škodám na majetku NK ČR a pro urychlenou tvorbu dokumentů nezbývala tomuto útvaru kapacita. Celá situace spojená s rizikem šíření nákazy COVID-19 a vyhlášením nouzového stavu vládou ČR byla – stejně jako pro zbytek společnosti – nová a poukázala na absenci mnoha dosud neřešených procesů, předpisů, opatření a materiálového vybavení,“ vysvětlilo nám tiskové oddělení knihovny.

Jen pro lepší představu dodejme, že pandemický plán pro celou Českou republiku má 53 stran.

Společnost Solidita byla založena v roce 2015, stojí za ní Pavel Bludský a podle obchodního rejstříku jsou předmětem podnikání této společnosti služby soukromých detektivů a ostraha majetku a osob.

Solidita byla, podle svých webových stránek, založena „…s cílem poskytnout svým klientům specifické a odborné činnosti realizované zkušenými profesionály – ženami a muži, kteří své profesní zkušenosti získali během mnohaletého působení ve specializovaných útvarech bezpečnostních složek na území České republiky nebo v zahraničí.“ Své služby prezentuje v oblasti bezpečnosti, zejména pak v teoretické rovině.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí
Jako klíčové je podle webu uváděno zpracování podkladů, případně všemožné posuzování. Firma, která vytvořila neznámý pandemický plán pro Národní knihovnu, má u své činnosti uvedeno taky zajištění služby osobní ochrany na území České republiky a v zahraničí. O pandemických opatřeních ani slovo.

„Co se týče výběru dodavatele, pak se Národní knihovna, coby zadavatel, řídí zákony, interními předpisy a u případných dodavatelů kontroluje vždy obchodní rejstřík a živnosti vzhledem ke specifikaci předmětu plnění. Zákonným parametrem nejsou tudíž webové stránky. S ohledem na rozsah finančního plnění bylo v souladu s legislativou a interními předpisy přistoupeno k realizaci přímého zadání veřejné zakázky malého rozsahu na předmětné služby,“ upřesnila NK.

S Národní knihovnou tato firma spolupracovala již v minulosti. K těmto smlouvám se naše redakce vrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…