Výkupny mohou i nadále vykupovat šrot od občanů. Třídění bioodpadu bude povinné

24.09.2014 6:46

Za deset let bude v ČR zakázáno skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Sněmovna to včera potvrdila v rámci novely odpadového zákona. Odmítla ale senátní úpravu této předlohy, podle níž by sběrny surovin nesměly vykupovat šrot s výjimkou autovraků od řadových občanů. Předloha míří k podpisu prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Výkupny mohou i nadále vykupovat šrot od občanů. Třídění bioodpadu bude povinné
Foto: tsrcr.cz
Popisek: Kovošrot

Senátoři chtěli zamezením výkupu šrotu od obyvatel zamezit krádežím kovů. Výkup měl být možný jen od firem a živnostníků, jimž by sběrny platily výhradně bezhotovostně. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha uvedl, že tento návrh vznikl na popud Svazu měst a obcí, má podporu Českých drah i policie, která ročně řeší 11.000 trestných činů týkajících se krádeží kovů.

Rozhodnutí sněmovny předcházela zhruba dvouhodinová debata, v níž se střetli zastánci i odpůrci novely. Například předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura namítl, že senátní návrh řeší důsledky, ne příčiny. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil senátní řešení za "spíše marketingové". Zákaz podle něj bude možné obcházet, přesto ale ztíží možnost krádeží. Daniel Korte (TOP 09) varoval, že zákaz může být napaden u Ústavního soudu, neboť znemožňuje občanům nakládat se svým majetkem. Vícha to odmítl s tím, že šrot budou lidé moci prodávat pomocí firem.

Jdeme s minometem na kočku

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že absolutní zákaz výkupu druhotných surovin žádná ze zemí EU nemá. "Jdeme s minometem na kočku," poznamenal. Zopakoval, že jeho úřad se chystá vyhláškou zakázat pouze výkup kovů s výplatou v hotovosti, a to s platností od začátku příštího roku.

Novelu původně navrhl Senát pouze s cílem omezit možnost výkupu kradených kovů formou zrušení krajského souhlasu s provozováním nepoctivých sběren. Zákaz skládkování komunálního odpadu od roku 2024 přidala do normy sněmovna.

Třídění bioodpadu a kovů bude povinné

Předloha taky omezí množství materiálu, které může provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Bude moci tvořit nejvýše pětinu celkové hmotnosti. Novela zavede také povinné třídění kovů a bioodpadu.

Změny v odpadové politice státu vzbudily velkou kritiku u firem podnikajících s odpady a hlavně obcí, které mají mít povinnost zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů. Proti zákazu skládkování komunálního odpadu se stavěli i ekologové, podle nichž tento návrh znamená podporu spaloven.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…