Vylekaný komentář: Zhrzená Bobošíková a zhrzený Tlustý spolu

25.01.2011 9:52

Politolog Josef Mlejnek si v komentáři Mladé fronty Dnes pohrává s myšlenkou, kdo by mohl v případě schválení přímé volby hlavy státu kandidovat na prezidenta. Například bývalá europoslankyně Jana Bobošíková již dala vědět, že ona jednoznačně ano. V ataku na Hrad ji má pomáhat Vlastimil Tlustý.

Vylekaný komentář: Zhrzená Bobošíková a zhrzený Tlustý spolu

V souvislosti s přímou volbou hlavy státu pak Mlejnek v komentáři  „rozpitvává" nejen ambice politických stran, ale i ambice jednotlivců. „Zejména obě největší české strany, ODS a ČSSD, trápí už hezkou řádku let problém, co si počít s ´otci´," připomíná Mlejnek nástup Václava Klause v roce 2002 na Hrad a porážku Miloše Zemana.

Mlejnek se dále zaobírá otázkou, co ale se zhrzenci, když šéf diplomacie Karel Schwarzenberg ambasády ruší? Schwarzenberg by si však podle něj měl rušení dobře zvážit a to zvláště, když zhrzenci neškodí pouze vlastním stranám. Naráží tím na fakt, že Janě Bobošíkové má údajně pomáhat v boji o křeslo hlavy státu Vlastimil Tlustý.

Pozor, Tlustý se vrací! Chce pomáhat Bobo

„Vlastimil Tlustý nám kdysi pěkně předvedl, kam mohou člověka někdy dohnat nenaplněné ambice - až do vířivky s figurantkou. Nyní se chce vrátit na výsluní pomocí aliance s první dámou českého populismu, byť zatím prý bude Janě Bobošíkové pomáhat s novou stranou," varuje Mlejnek.

Tento projekt ale podle něj není radno brát na lehkou váhu, neboť sice Bobošíkové nelze upřít jistou dávku populismu, ale na druhou stranu ani politický talent.

„Program její strany představuje mix sociálních a povrchně konzervativních, leč chytlavých témat, který zpravidla oslovuje méně vzdělané a méně úspěšné vrstvy obyvatelstva, jež začínají pociťovat strach z neznáma a ušlápnutost už tehdy, když zavítají do metropole na nákupy," uzavírá Mlejnek s připomenutím že individuální zhrzenec většinou končívá s nějakou pidistraničkou ve volebním propadlišti.

„Avšak spojí-li se zhrzenost či nenaplněné ambice několika individuí se zhrzeností kolektivní, následky mohou být nedozírné," dodává politolog.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…