Výprask Rusku na tiskovce Merkelové a Jaceňuka. Ukrajinský premiér srovnal masakr v Paříži s boji na Ukrajině

08.01.2015 16:10

Rusko stále neplní zářijové dohody z Minsku, které měly zajistit zastavení bojů na východě Ukrajiny, a tím brání uklidnění tamní situace. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně to dnes řekl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podle Merkelové v současnosti není možné odvolat sankce, které Evropská unie na Rusko uvalila.

Výprask Rusku na tiskovce Merkelové a Jaceňuka. Ukrajinský premiér srovnal masakr v Paříži s boji na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Klíčová otázka pro stabilizaci situace na východě (Ukrajiny) je dodržování dohod z Minsku. Ukrajina svou část dodržela a prosadila zákony, které jsou tvrdé a nepopulární, například zákon o amnestii," řekl Jaceňuk na tiskové konferenci.

"Ruská federace bohužel nesplnila jediný bod této dohody," obvinil ukrajinský premiér Moskvu. "Rusko musí jednat. Musí své bandity stáhnout z Ukrajiny, obnovit kontrolu hranic a přestat dodávat zbraně. Teprve pak budeme schopni doopravdy konflikt zmírnit," řekl Jaceňuk.

Pro odvolání sankcí proti Rusku není důvod, shodli se Merkelová a Jaceňuk

Na dodržování dohody z Minsku apelovala i německá kancléřka. Zároveň ale zdůraznila, že zatím nenadešel čas pro zrušení sankcí, které EU na Rusko uvalila kvůli jeho počínání na Ukrajině. "Zavedení sankcí mělo jisté příčiny a tyto sankce mohou být staženy jen tehdy, když budou tyto příčiny odstraněny," řekla Merkelová. "A vzhledem k tomu, že jednou z příčin byla anexe Krymu, pak je jasné, že tyto sankce mohou být odvolány teprve tehdy, až uvidíme nějaký pokrok ohledně Krymu. A tato věc podle mě nyní moc nadějná není," doplnila.

Odvolání sankcí nepodporuje ani Jaceňuk. "Konfliktní situace se musí konečně uvolnit a ruské síly se musí stáhnout z Ukrajiny. Teprve potom je možné mluvit o tom, zda budou sankce zrušeny," řekl ukrajinský premiér

Současnou situaci na východě Ukrajiny, kde proti sobě stojí ukrajinské jednotky a proruští separatisté, přirovnal ke středečnímu útoku na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo. "Chci vyjádřit svou nejhlubší soustrast francouzskému lidu, ten teroristický útok byl strašný," řekl. "My máme na Ukrajině terorismus denně a musíme ve spolupráci s Evropskou unií a s Německem, jako její klíčovou zemí, udělat vše pro to, aby se tento terorismus nešířil dál," dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …