Výrazně narostl počet neplatných hlasů. Může jít o protest

14.10.2012 20:04

V letošních volbách komisaři zaznamenali nárůst počtu neplatných hlasů. Podle nich ale nemusí jít o náhodu, nýbrž hromadný protest. S velkým počtem neplatných hlasů se potýkal nejvíce Ústecký kraj.

Výrazně narostl počet neplatných hlasů. Může jít o protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

"Ve větší míře dávali voliči do urny prázdné obálky a tam, kde je souběh krajských voleb se senátními, byla častým problémem záměna obálek pro hlasovací lístky," uvedla například ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegerová.

Liberecký kraj na tom sice nebyl nejhůře, ani zde ale nebyla situace idální. V krajských volbách musely komise vyřadit 5627 volebních lístků, což představuje 4,16 procenta odevzdaných hlasů. Ještě horší byla situace v senátních volbách na Jablonecku, kde bylo neplatných obálek 4569, tedy 10,85 procenta.

Podle komisařů nejde o náhodu, některé iniciativy před volbami nabádaly ke znehodnocení hlasů – například k přetržení hlasovacích lístků či vhození prázdných obálek. Před čtyřmi lety bylo znehodnocených hlasů jen 2,25 procenta, letos to bylo celkově už 4,35 procenta.

Ekonom Tomáš Sedláček označil tuto událost za protest proti politické situaci. Podobně i politolog Michal Pehr. „Jedním z důvodů byl jistě ten, že někteří měli pocit, že takto budou vyjadřovat svou nespokojenost,“ uvedl pro Novinky.cz.

Nejméně platných hlasů vhodili v krajských volbách voliči v Ústeckém kraji, nejvíce pak v Jihomoravském. Co se týče senátních voleb, před dvěma roky voliči vhodili 94,57 procenta platných hlasů. Letos to bylo jen 90,97 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…