Výročí atentátu na Rašína: Dnes hrozí atentát koruně, varují Svobodní

05.01.2024 14:46 | Komentář

Před sto jedna lety byl spáchán atentát, kterým anarchista Šoupal zavraždil ministra financí Aloise Rašína. A dnes, jak upozorňují Svobodní, hrozí atentát Rašínovu životnímu dílu- české koruně. Jejich předseda Libor Vondráček kritizuje prezidenta Petra Pavla, který se za její nahrazení eurem přimluvil ve svém novoročním projevu.

Výročí atentátu na Rašína: Dnes hrozí atentát koruně, varují Svobodní
Foto: David Hora
Popisek: Libor Vondráček (Svobodní) mluví s voliči před stánkem TSS s peticí za českou korunu

Předseda Svobodných Libor Vondráček se u příležitosti 101. výroční od atentátu na prvního československého ministra financí a zakladatele naší národní měny Aloise Rašína ještě jednou vrátil k novoročnímu projevu prezidenta Petra Pavla. Ten v něm mimo jiné vyzval k tomu, abychom zahájili kroky vedoucí k přijetí společné evropské měny. To však Svobodní od svého založení jednoznačně odmítají, a i pomocí nedávné rozsáhlé petice bojují za zachování české koruny. Podle Vondráčka je třeba udělat všechno proto, aby nebyl spáchán atentát na českou korunu.

„Je to přesně 101 let od atentátu na Aloise Rašína a přesně rok, kdy jsme odnesli petici za korunu do Senátu, aby nebyl páchán atentát na měnu, kterou založil,“ prohlásil Libor Vondráček. Zároveň připomněl, že petici, pod kterou Svobodní shromáždili více jak 30 tisíc podpisů, nedávno projednávala také horní komora parlamentu. „Na kulatém stole v Senátu k naší petici jasně zaznělo, že zrušení koruny a zavedení eura by poškodilo českou ekonomiku. Zhruba 82 % obyvatel si to uvědomuje, i proto si přeje korunu zachovat, stejně jako si to podle dat agentury STEM přeje 80 % podnikatelů. Mezi nezávislými ekonomy je shoda na výhodnosti zachování koruny ještě větší,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Podle jeho slov pak v rozporu s touto zjevnou shodou mezi laickou a odbornou veřejností deklarovalo minimálně 9 z 18 členů vlády Petra Fialy, že podporují přijetí eura. „Zdá se proto, že Petr Pavel chtěl využít příhodné situace v podobě probruselského složení vlády k protlačení kroků urychlujících přijetí eura. Protože právě o tom se má na příštích jednáních vlády rozhodovat, zvyšuje prezident tlak zejména na ministry za ODS, neboť část této strany ještě stále euro zavádět nechce. Již v mnoha jiných otázkách, jako např. korespondenční volba nebo daně, nám ovšem premiér, ale třeba i ministr financí ukázali, jak umí rychle měnit názory. A proto musíme být ostražití,“ dodal Vondráček, který již v dubnu minulého roku upozorňoval na to, že si vláda do svého nového prohlášení vložila analýzu možnosti vstupu ČR do systému ERM II, který je předsíní ke vstupu do eurozóny.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

„Naše petice je tak aktuálnější než kdy dřív a pan prezident svým projevem jasně dokázal, že boj o korunu nelze brát na lehkou váhu. I on totiž stojí na straně čtyř vládních stran a dalších zájmových skupin,“ dodal Libor Vondráček, který však prezidenta Petra Pavla pochválil třeba za to, že ve svém projevu mluvil o tom, že absolutní bezpečnost nelez zajistit nelze a že bychom neměli kvůli tomu obětovat naší svobodu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …