Vyřvávali ‚Heim ins Reich‘. Nehoráznost, plivanec na statisíce hrobů. Takto reagují politici na návštěvu Bělobrádka u "milých krajanů" v Augsburgu

06.06.2017 16:06

ANKETA Bělobrádkova návštěva sjezdu sudetských Němců je podle Karla Schwarzenberga normální slušnost. Pozitivně ji hodnotí i dvojice poslanců ANO Jiří Zlatuška a Zdeněk Soukup. Zato podle místopředsedy komunistů Josefa Skály se jedná o obludnou nehoráznost a politici vyrazili na landsmanšaft „leštit kliky“. V podobném duchu se ParlamentnímListům.cz svěřili i poslanci ČSSD Stanislav Huml a Jaroslav Foldyna. Podle Humla na návštěvu takto vysoce postavených představitelů České republiky nemá tento regionální spolek žádné právo. Nejtvrději však udeřil europoslanec ODS Jan Zahradil. Podle něj je účast vicepremiéra Bělobrádka na sjezdu landsmanšaftu neakceptovatelná i vzhledem k tvrdému postupu spolku vůči Česku z minulosti. A sám předseda spolku Bernd Posselt kdysi jako předseda CSU hlasoval podle Zahradila proti vstupu Česka do Evropské unie. Bělobrádek, Herman a s nimi všichni lidovci se podle Zahradila stávají „bílým koněm“ sudetoněmeckého spolku v České republice.

Vyřvávali ‚Heim ins Reich‘. Nehoráznost, plivanec na statisíce hrobů. Takto reagují politici na návštěvu Bělobrádka u "milých krajanů" v Augsburgu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

Reakce politiků, které ParlamentníListy.cz oslovily, na návštěvu vicepremiéra Pavla Bělobrádka na sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu jsou rozporuplné. Řada z nich vicepremiérovu účast a projev vítá. Například neúspěšný kandidát na prezidenta a bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg hodnotí Bělobrádkův projev v Sudetoněmeckém landsmanšaftu střízlivým okem a veskrze v pozitivním duchu. „Poslouchejte, je to záležitost, o které by člověk mohl napsat tři stránky, anebo ji shrnout do jedné věty. Je to normální věc a ta návštěva nikoho nevzrušuje,“ uvedl po telefonu pro ParlamentníListy.cz. „Bohudíky to všechno proběhlo v klidu. Sluší se a patří navštěvovat krajany, bývalé i dnešní. Je to normální zdvořilostní návštěva u krajanů, kteří pochází ze stejného kraje,“ dodal.

Zcela opačně ale reagoval místopředseda KSČM a hlavní ideolog strany Josef Skála. „Je to obludná nehoráznost tak jako výroky celé flotily politiků, kteří na sraz landsmanšaftu vyrazili leštit kliky. Poválečný odsun nebyl ‚etnickou čistkou‘. Mocnosti antihitlerovské koalice měly pádné důvody, proč na něm dosáhnout jednomyslné shody,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. „Henleinovská iredenta nebyla podnikem menšiny proti mlčenlivé většině. V krutě ohrožené menšině se ocitli ti, kdo nacismu neupsali duši a nevyřvávali ‚Heim ins Reich‘ (domů do Říše). Odsun vzal za slovo ty, kdo napomohli loupeži našeho pohraničí a také na zločinech protektorátu a války se podíleli ještě masovější měrou než populace třetí říše. Pánové Bělobrádek, Herman a celá jejich anturáž plivli na statisíce českých hrobů. Kéž by to neuniklo nikomu z těch, z koho by v říjnových volbách rádi vymámili hlas,“ dodal.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Druhý předseda hnutí Úsvit Marek Černoch vylíčil svůj názor neutrálně. „Na slovech Bělobrádka, že se nepřijel omlouvat ani usmiřovat nevidím nic špatného. Nemáme se za co omlouvat, ani se s někým usmiřovat,“ napsal ParlamentnímListům.cz.

Za „nehoráznost“ ale považuje návštěvu Bělobrádka na sjezdu landsmanšaftu poslanec sociálních demokratů Jaroslav Foldyna. „Slova, která tam přednesl místopředseda vlády, mají mnohem větší význam než slova občana Bělobrádka. Podívejme se, kdo tam jezdí. Jezdí tam představitelé Polska? Pokud by tam jeli, asi už by se do Varšavy nemohli vrátit. A co my? Dvacet let se tu usiluje o relativizaci podílu sudetských Němců na zradě Československa. Smutné,“ napsal Foldyna v textové zprávě ParlamentnímListům.cz  

Pozitivně vidí celou věc poslanec ANO Jiří Zlatuška. „Myslím, že pan Bělobrádek nebyl u sudetských Němců, ale u potomků vyhnaných sudetských Němců,“ opravil dotaz redakce ParlamentníchListů.cz. „Těch prvních moc nezbylo, zatímco těch druhých je v důsledku událostí z období 2. světové války a etnické čistky po ní hodně,“ uvedl. „Je dobré pěstovat sousedské vztahy a přátelství, nikoli stavět na staré nenávisti, která slouží jen pochybným záměrům. Proto vicepremiérovu návštěvu na srazu i jeho slova tam vítám,“ zakončil svou reakci.

V podobném duchu hodnotí Bělobrádkovu účast na srazu landsmanšaftu i další z poslanců ANO Zdeněk Soukup. „Projev pana Bělobrádka neznám do detailu, ale pokud se jedná o samotnou účast, tak já jsem pro. Myslím si, že je potřeba nějakým způsobem udělat opravdovou tlustou čáru za tou minulostí; a odsunutí Němců jako takových já sám také pokládám za akt kolektivní viny, což je pro mě nepřijatelné,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Soukup po telefonu. „S tím, že to prý byla etnická čistka, bych se ale úplně neztotožnil. Ono je třeba to posuzovat v kontextu té doby, protože svým způsobem byla ta zlost a frustrace těch, kteří fašistickou hrůzovládu prožili, pochopitelná,“ dodal. Neopomněl přitom zmínit ekonomické dopady odsunu. „Víte, já jsem původem z pohraničí a musím říct, že odsud Němců dost výrazně poškodil tyto oblasti, a s tím se vlastně vyrovnáváme do dneška. Například Karlovarský kraj dnes patří mezi strukturálně postižené regiony a za té první republiky, kdy tam byli ti Němci, to byl jeden z nejbohatších krajů v tehdejším Československu. Taková Aš, tak té patřilo po Praze druhé místo v rámci země, co se týče daňové výtěžnosti na obyvatele.“ 

Jeho kolega z hnutí ANO, bývalý novinář a poslanec Martin Komárek byl na vicepremiéra přísnější. „Já si myslím, že činy ani proslovy pana Bělobrádka mne moc neobohacují, a tak se jim moc nevěnuji,“ řekl ParlamentnímListům.cz po telefonu.

Poslanec ČSSD Stanislav Huml veřejně známý svými nekonvenčními postoji se do Bělobrádka opřel ještě tvrději. „Nemají nárok na to, aby je navštěvoval tak vrcholný představitel státu jako vicepremiér, takže to je problém. Mně se to nelíbí. A tím to končí. Raději k tomu víc neřeknu. Myslím si, že to sdružení bylo z diplomatického hlediska poctěno příliš vysoce postavenou návštěvou z pozice vicepremiéra České republiky. To jsou regionální věci a mají nárok na setkání s regionálními politiky,“ zakončil Huml svou reakci.
 

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Zdaleka nejtvrději se však k tématu Bělobrádkovy návštěvy pro ParlamentníListy.cz vyjádřil europoslanec za ODS Jan Zahradil. „Napsal jsem k tomu poměrně dost kritických statusů na Facebook. „Podle mě je to neakceptovatelná věc. Čeští ústavní činitelé by neměli jezdit na sjezd této nevládní organizace, protože Sudetoněmecký landsmanšaft je nevládní organizace. Návštěva českého vicepremiéra a ministra kultury tam je prostě i z ústavního hlediska pro mne nepřijatelná,“ uvedl. Zároveň poukázal na historii spolku a to, jak ostře vystupoval ve svých nárocích proti České republice. „Je zapotřebí si uvědomit, že specificky tato organizace zhruba za posledních 25 let vystupovala velmi tvrdě proti České republice. Oni nás žalovali u všech možných mezinárodních soudů. Usilovali o zrušení Benešových dekretů a o restituce majetku. Všechno to teda nakonec prohráli a pod tíhou reality museli stáhnout majetkové požadavky i ze svých stanov,“ uvedl.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Europoslanci CSU zároveň podle Zahradila hlasovali i proti vstupu České republiky do Evropské unie. „Včetně pana Posselta (současný předseda spolku; pozn. red.), ten byl proti také,“ zmínil europoslanec. „Tudíž nevím, proč se pan Bělobrádek a pan  Herman a s nimi i celá KDU-ČSL stávají jakýmisi bílými koňmi landsmanšaftu v České republice. Doufám, že to voliči ve volbách patřičně zhodnotí,“ reagoval Zahradil. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…