Vyšetřování komunistických zločinů vázne. Spousta dokumentů byla skartována

17.11.2012 15:00

Vyšetřování zločinů komunismu i 23 let po pádu režimu vázne, a důvodem je i úspěšná skartace materiálů, kterou v listopadu a prosinci 1989 prováděla Státní bezpečnost. Pracovníci Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu se neustále potýkají s těmito problémy.

Vyšetřování komunistických zločinů vázne. Spousta dokumentů byla skartována
Foto: archiv VB Brno- Kanice
Popisek: Úřední záznam SNB z roku 1988

„Dochované svazky z činnosti StB pro naši práci představují významný důkazní materiál. Bohužel, v praxi se často setkáváme s tím, že na prověřovanou osobu v inkriminované době svazek veden byl, avšak byl skartován,“ říká k tomu náměstkyně ředitele ÚDV Eva Michálková.

Jedinou nepřímou stopou o svazcích tak představují záznamy o skartaci. Z nich se však dá zjistit pouze to, že dotyčný byl předmětem operativního zájmu StB. Ke skartaci docházelo na konci roku 1989 na příkaz prvního náměstka federálního ministra vnitra Aloize Lorence. „Je potřebné postupovat tak, aby na útvarech nezůstaly materiály, jež by měly vzhledem k současnému politickému uspořádání kompromitující charakter,“ psalo se v příkazu.   

Generál Lorenz, stejně jako náčelník kontrarozvědky Karel Vykypěl, kteří jsou pod příkazy ke skartaci podepsáni, nikdy potrestáni nebyli, ačkoliv jejich příkazy byly i tehdy nezákonné. Oba však byli odsouzeni za  jiné trestné činy, spáchané před Listopadem 1989.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…