Vyšetřovatelé OSN zveřejní jména podezřelých ze zločinů v Sýrii

20.02.2015 18:07

Vyšetřovatelé OSN zveřejní jména osob podezřelých ze spáchání válečných zločinů během téměř čtyřleté války v Sýrii. S odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Jde údajně o zásadní změnu strategie vyšetřovací komise vedené Brazilcem Paulem Pinheirem. Seznamy se stovkami podezřelých osob byly dosud tajné, nyní by měly být zveřejněny během zasedání Rady OSN pro lidská práva 17. března.

Vyšetřovatelé OSN zveřejní jména podezřelých ze zločinů v Sýrii
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Nezávislá vyšetřovací komise, jejíž členkou je i bývalá žalobkyně OSN Carla del Ponteová, již dříve vypracovala čtyři seznamy podezřelých, kteří by se měli zodpovídat před mezinárodní justicí. Jsou mezi nimi zejména vojenští velitelé a další armádní představitelé, ředitelé věznic a jiných detenčních zařízení a velitelé různých ozbrojených skupin. Nyní dokončují již pátý seznam.

"Po čtyřech letech intenzivního monitorování a sepsání čtyř tajných seznamů pachatelů by nezveřejnění jejich jmen v této fázi vyšetřování ještě přispělo k jejich beztrestnosti, se kterou komise dostala za úkol bojovat," uvedli vyšetřovatelé ve zprávě zaslané Radě OSN pro lidská práva.

Vyšetřovatelé ve svých zprávách zdokumentovali množství zločinů od mučení, přes vraždy až po využívání dětských vojáků. Již v minulosti vyzvali Radu bezpečnosti OSN, aby celou záležitost předala Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Vzhledem k tomu, že členem Rady bezpečnosti je ale i Rusko, které je stoupencem režimu prezidenta Bašára Asada, orgán OSN se zatím k žádnému zásadnímu rozhodnutí neodhodlal.

I proto vyšetřovatelé nyní uvedli, že namísto projednávání u ICC by mělo být zváženo zřídit speciální tribunál, který by zločiny v Sýrii soudil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…