Vyšetřovatelé přišli o část důkazů v Rittigově kauze. Mluví se o šikaně

14.12.2014 21:11

Vyšetřovatelé kauzy spojené se společností Oleo Chemical a lobbistou Ivo Rittigem mají problém, přišli o část důkazů, které zabavili Rittigově právničce při domovní prohlídce. Ta si teď klade otázku, zda byl zákrok policie vůbec oprávněný a zda se jen vyšetřovatelé nepokoušeli „ukázat svaly". Informuje o tom Česká televize.

Vyšetřovatelé přišli o část důkazů v Rittigově kauze. Mluví se o šikaně
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Policie na konci září otevřela kauzu společnosti Oleo Chemical, která měla získat zakázku na dodávku pohonných hmot pro Dopravní podnik hl. města Prahy. Hned deset lidí bylo obviněno z krácení daní, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Obvinění si vyslechla i právnička pracující pro lobbistu Ivo Rittiga Karolína Babáková.

Šikana, nebo nedokonalý zákon?

Policie u ní provedla domovní prohlídku a zabavila výpočetní techniku s daty. Advokátní komora ale nesouhlasila s postupem policie, takže materiál byl dočasně uložen právě u komory. Kriminalisté mohli využít patnáctidenní lhůty, během níž mohli soud požádat o vydání zabavené techniky. V příslušné lhůtě to ale neučinili. Technika se tak vrací Babákové.

„Česká advokátní komora proto vydala věci paní advokátce zpět, tak jak jí nařizuje zákon," informuje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. „Můžeme se potom ptát, proč taková domovní prohlídka proběhla a jestli čirou náhodou nejde o zastrašení advokáta, o paralyzování jeho práce a chodu kanceláře," konstatuje Chaloupková a obdobně mluví i obviněná Babáková: „Když to takhle dopadlo, tak se domnívám, že nešlo o domovní prohlídku, že to byla další demonstrace síly a šikana naší advokátní kanceláře."

Státní zástupci Adam Borgula a Lenka Bradáčová ale důrazně odmítají, že by snad šlo o šikanu, stěžují si naopak na nedokonalý zákon. Ten totiž říká, že bez souhlasu komory nemohou nahlédnout do pracovního počítače advokáta, a navíc říká, že by státní zástupci měli být schopni identifikovat konkrétní nosič dat, jinak soud může jejich počínání označit jako neodůvodněné. Podle Bradáčové je namístě tuto úpravu změnit.

„Bude potřeba, aby se soud, který o důkazech rozhoduje, měl povinnost seznámit se všemi důkazy, tyto vytřídil a předal nám ty, o kterých se domnívá, že jsou důkazy ve věci," navrhuje Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…