Vyslechli jsme v Karviné na náměstí: Já když slyším o pražské kavárně...

17.05.2018 11:37

REPORTÁŽ Nene, žádného migranta! Zavést domovské právo? Jistě. A sebrat sociální dávky těm, kdo nepracují! Na setkání prezidenta Miloše Zemana s občany v Karviné a Orlové přišli jeho nadšení příznivci, kteří by mu často vše, co říká, podepsali. Ve volbách získal právě v Moravskoslezském kraji prezident největší počet hlasů. „Ať je takový, jaký je, a nenechá se oblbovat těmi politiky, co ho jen pomlouvají a dirigují!“

Vyslechli jsme v Karviné na náměstí: Já když slyším o pražské kavárně...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání prezidenta Miloše Zemana s občany v Karviné

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

„Jdeme se podívat na opravdového prezidenta. Podtrhuji opravdového prezidenta,“ vyjasnil situaci hned na začátek pan Jaroslav, který je místním rodákem. Na Masarykově náměstí v  Karviné byly už kolem druhé hodiny téměř obsazené lavičky, které tu přichystali před pódiem na setkání občanů s prezidentem. Lidé si brali fotografie, které tu rozdávali, a debatovalo se o politice. „Prezident mluví pravdu, na rovinu, je přímý. To, co on říká, není politické. Někteří politici si jen mnou ruce a u piva si řeknou: teď jsme je dostali. Ale mně jako normálnímu občanovi se zdá, že jeho vyjadřování odpovídá tomu, co si myslí osmdesát procent lidí. Jistě, nelíbí se to pražské kavárně. Jak já slyším o pražské kavárně...,“ dodal pan Jaroslav, kterého Parlamentní listy vyrušily při diskusi s dalším příznivcem prezidenta, panem Petrem Ondruchem.

Ten přišel na setkání, aby vyjádřil svou podporu Miloši Zemanovi. „On má v naší republice zejména v poslední době strašnou spoustu nepřátel, kteří ho různými a často nečestnými způsoby dehonestují. Jsem tu proto, abych ho svou účastí podpořil,“ vysvětlil. A že se v souvislosti s vystupováním prezidenta skloňuje i slovo velezrada? Na to jsme se raději ani ptát neměli. „Vy máte takový pocit? Co udělal tak špatného, že ho odpůrci nazývají vlastizrádcem? Naprosto nic. Pojmenovává věci správnými jmény. To je náš prezident,“ reagoval Ondruch. „Buď ti lidé nejsou obeznámeni, nebo záměrně šíří lži na našeho prezidenta, kterého jsme si demokraticky zvolili,“ dodal.

Pan Ondruch fandí kromě hlavy státu také sociální demokracii a vláda s ANO by se mu líbila. Jen předseda Jan Hamáček má teď u něj trochu vroubek, mimo jiné i za to, že žádal po poslanci Jaroslavu Foldynovi, aby se omluvil za chování vůči jednomu z aktivistů na setkání s Nočními vlky. „Pan Foldyna je pro mě rovný chlap. Tady na Slezsku se říká chlop s kulami, byť není od nás z kraje,“ dodal Ondruch, který je motorkářem a sám Noční vlky doprovázel při jejich letošním cestování na úseku trasy z Polska do Frýdku.

Teorii, že slyšet názory prezidenta chce hlavně starší generace, setkání v Karviné příliš nepotvrdilo. „Jsme z fotbalové akademie a dneska nemáme trénink. Učitel nám říkal, že by měl přijet pan prezident, tak nás to zajímalo,“ podotkl čtrnáctiletý Jan Nevřela, který přišel společně s dalšími kamarády. Usadili se na lavičky u pódia. „Sledoval jsem volby, to mě bavilo. Co se týká pana prezidenta, vím, jak vystupuje, ale jsem zvědavý, jak to bude na živo a ne v televizi,“ dodal zkušeně. 

Náměstí se postupně plnilo a samotný příchod prezidenta provázel bouřlivý potlesk.

Po skončení debaty ParlamentníListy.cz oslovily místní s dotazem na některé názory prezidenta, které v diskusi zazněly, například obnovení domovského práva nebo to, že by sociální dávky neměl dostávat ten, kdo nepracuje. „Pan prezident se nebojí s pravdou ven. Souhlasím s ním. Hodně lidí na něj akorát hází špínu, protože nemají vlastní názor. Prezident to myslí dobře,“ zhodnotil asi třicetiletý Roman Sivý z Karviné. Paní Věra Duňáková odcházela ze setkání s hlavou státu s těmito slovy. „Já ho mám ráda a fandím mu. Ať je takový, jaký je, a nenechá se oblbovat těmi politiky, co ho jen pomlouvají a dirigují! S názory, které od prezidenta zazněly, souhlasím bez výhrad. Neměli by sociální dávky dostávat ti, co nepracují. Ale matky, které jsou samy, ty by měly dávky dostávat. Jim ať je dají! Vždyť často otec na děti neplatí a ženy pak mají co dělat, aby vůbec rodinu uživily,“ reagovala. A co si myslí o názoru prezidenta na obnovení domovského práva? „Ano, jsem pro to, jak to bylo kdysi. Ať to udělají!“

Jestli se v Karviné dala atmosféra považovat za velmi přátelskou vůči hlavě státu, tak v Orlové už zavládlo nadšení. Orlovou navštívil prezident Miloš Zeman naposledy před rokem a půl. Jak se zdá, příznivců mu evidentně neubývá. Čekaly na něj nejen stovky lidí, ale ovace, výkřiky, bouřlivý potlesk... „Je skvělý řečník, rétor, určitě ho hodnotím pozitivně,“ měl jasno Stanislav Mašláň. „Zajímají mě jeho názory. Hlavně mě zajímá, jaký má názor na vládu Andreje Babiše a ČSSD,“ uvedl ještě před příchodem prezidenta. Také na toto téma při debatě došlo.

Po skončení setkání byly slyšet tyto názory: „Bylo to výborné, hlavně mluvil pravdu,“ zhodnotil Jan Valiček z Orlové. „Souhlasím s ním ve všem. Žádného migranta, žádného,“ dodal. Milada Lichá, která v Orlové bydlí padesát let, vzkázala: „Líbilo se mi to velice, prezident super, vypadá dobře, jsem spokojená. Se vším, co říkal, souhlasím, podepsala bych mu to. Všichni jsou nadšení.“ 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…