Výsledky prezidentských voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů

30.01.2018 11:16

Výsledky letošních prezidentských voleb byly dnes ráno vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Mají podobu sdělení Státní volební komise o tom, že volby vyhrál Miloš Zeman nad Jiřím Drahošem až ve druhém kole. Výsledky bude možné od středy napadnout u Nejvyššího správního soudu. Zprávu přinesla ČTK.

Výsledky prezidentských voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Sdělení obsahuje informace o tom, že Zeman získal 2,85 milionu hlasů, tedy 51,36 procenta, zatímco Drahoš 2,7 milionu hlasů, což bylo 48,63 procenta. Platné hlasy odevzdalo 5 554 596 voličů z 5 569 665, kteří se volebního finále zúčastnili. Hlasovat mohlo 8,34 milionu voličů. K úvodnímu kolu voleb Státní volební komise uvedla ve sbírce jen to, že v něm nebyl žádný kandidát zvolen. O prezidentský úřad se ucházelo devět lidí.

Každý z nich musí do 90 dnů po vyhlášení výsledků voleb zveřejnit na svých volebních webech zprávu o financování volební kampaně a vyúčtování poslat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Čas na to mají do konce dubna.

Na zpochybnění voleb u Nejvyššího správního soudu mají lidé sedmidenní lhůtu, která tak skončí v úterý 6. února. Soud musí o všech podaných návrzích rozhodnout do 15 dnů od jejich doručení. S případnými stížnostmi by se tak měl vypořádat do 22. února.

Po vyhlášení celkových výsledků voleb bude možné zpochybnit jak hlasování při nynějším finále, tak hlasování v úvodním volebním kole před dvěma týdny. Stížnost mohou podat voliči nebo poslanci a senátoři, kteří nominovali některého z kandidátů. Důvodem pro podání stížnosti je takové porušení pravidel stanovených volebním zákonem, které by mohlo ovlivnit výsledek vybírání hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…