Vystrčil se vrátil z Tchaj-wanu, vítala ho stovka lidí

05.09.2020 11:54

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se dnes dopoledne vrátil z Tchaj-wanu do Prahy. Ke kbelskému letišti ho přišla přivítat a poděkovat mu více než stovka lidí. Členové delegace pak odjeli do Senátu, kde je čeká povinné testování na covid-19 a tisková konference, na které zhodnotí svou misi.

Vystrčil se vrátil z Tchaj-wanu, vítala ho stovka lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Lidé, kteří přišli přivítat šéfa horní komory Parlamentu, měli transparenty s nápisy „Děkujeme“ a „My jsme Tchajwanci“. Někteří drželi vlajky ČR a EU. Vystrčil jim řekl, že jel na Tchaj-wan kvůli tomu, aby si Češi narovnali záda a aby bylo vidět, že jim nejde jen o žaludky.

Po poledni vystoupí Vystrčil a další senátoři na tiskové konferenci v Senátu. Už před pátečním odletem novinářům v Tchaj-peji řekl, že misi pokládá za úspěšnou. Ostrovní země je podle něj ochotna ekonomicky se více angažovat v Evropě prostřednictvím České republiky a Česko by toho mělo využít. Cestu kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní parlamentní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé.

Senátní delegaci na Tchaj-wan doprovázeli zástupci 36 českých firem, které jsou zaměřené především na moderní a pokročilé technologie. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Ve hře je i zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank nebo Tchajwanská asociace výrobců elektroniky.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…