Vystrčil varuje ODS: Celostátní spolupráce s ANO je „červená čára“

20.08.2023 9:34 | Monitoring

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vyloučil v rozhovoru pro deník Právo možnou spolupráci občanských demokratů a hnutí ANO na vládní úrovni. Domnívá se, že by se ODS měla od ANO držet dál. Ve straně přesto zaznívají i opačné hlasy.

Vystrčil varuje ODS: Celostátní spolupráce s ANO je „červená čára“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

V rozhovoru padla samozřejmě řeč i na blížící se eurovolby, kdy se řeší, zda bude ODS kandidovat v rámci koalice Spolu, nebo samostatně. „Podporuji společnou kandidátku v rámci koalice Spolu, ale je to na rozhodnutí předsednictva a členské základny. Velkou roli tam bude podle mého názoru hrát osobnost lídra. Ten by měl být v čele kandidátky, se kterou je srozuměn,“ zmínil Vystrčil. 

A právě v té souvislosti padlo i jméno europoslance Jana Zahradila, který zmiňuje možnost sbližování ODS s hnutím ANO. „Dívám se na to na úrovni celostátních voleb jednoznačně negativně. Je to pro mě červená čára a nedovedu si představit, že bychom ji překročili,“ řekl Vystrčil.

Jiná situace je podle něj v menších obcích nebo v situacích, které se týkají komunální úrovně. „Někdy se dostáváte do situace, kdy jiné možnosti nepřicházejí v úvahu nebo jsou z hlediska fungování nereálné. Na celostátní úrovni je to pro mě ale naprosto nepřijatelné. U dalších úrovní, pokud je tam špetička naděje, aby to bylo jinak, tak jsem pro to, aby to jinak bylo," poznamenal Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podle europoslance Jana Zahradila se ODS nikdy nevzpamatovala z toho, jakou chybu udělala v roce 2013. Podle jeho slov měla totiž strana nechat projít Rusnokovu vládu a nechat ji vládnout až do řádných voleb v květnu 2014. Svým tehdejším rozhodnutím ODS podle něj otevřela dveře Andreji Babišovi (ANO).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Před nedávnem se Zahradil vyjádřil k článku serveru E15.cz ohledně toho, že koalice ANO a ODS může být dobré řešení. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami. První krok = samostatná kandidátka do Evropského parlamentu,“ napsal.

Zahradil příští rok kandidovat do Evropského parlamentu již nebude. V červnu letošního roku se zároveň vzdal místa předsedy klubu europoslanců ODS a s tím spojeného místa ve vedení strany. Nahradí ho europoslankyně Veronika Vrecionová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

spolupráce s ANO j, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemaryta , 20.08.2023 9:44:42
je pro Vystrčila červená čára protože je první koho by Bašil zlikvidoval a těch 300 tis, které každý měsíc dostává by bylo v luftu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…