Vystřídání Merkelové: Zcela vážně padla následující možnost

31.08.2016 6:47

Německá kancléřka Angela Merkelová je považována za nejmocnější političku v EU. Sama se prý ještě nerozhodla, zda bude chtít být kancléřkou i počtvrté za sebou, pokud uspěje ve volbách v příštím roce. Média si čas od času kladou otázku, zda by ji vůbec měl ve straně kdo nahradit. Server britského deníku The Guardian nabízí mladého německého poslance. Je prý bojovný a má fóbii z islámských burek.

Vystřídání Merkelové: Zcela vážně padla následující možnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Konzervativní rebel, jenž se nabízí jako budoucí německý vůdce, je mladý, bojovný a burkafobik,“ píše doslova server britského deníku o Jensi Spahnovi.

Angele Merkelové někteří novináři vyčítají, že si nevychovává politické nástupce. Kdo stranu povede, až se tato dáma rozhodne odejít do politického důchodu? Podle The Guardian se možná její nástupce jmenuje Jens Spahn. Jde o poslance CDU, jenž se narodil v roce 1980. Do strany vstoupil na konci 90. let minulého století a poslancem se stal už v roce 2002. Vystudoval politologii a práva. Deník Süddeutsche Zeitung o něm v roce 2012 napsal, že je homosexuál. V roce 2015 se Spahn stal náměstkem ministra financí.

Postavení Merkelové v čele vládnoucích německých Křesťanských demokratů (CDU) bylo dlouho neotřesitelné a i dnes si řada Němců nedokáže představit, že se tato dáma nestane kancléřkou počtvrté za sebou. Ale její liberální politika v uprchlické krizi přece jen otevřela prostor pro její vnitrostranické kritiky. Ne každý věří v politiku, kterou shrnuje sousloví: My to zvládneme.

Spahn nabízí trochu jiná slova. „Německo nemusí být tou pravou zemí pro muslimy, kteří chtějí, aby jejich ženy nosily burku nebo nikáb... Musíme vyslat jasný vzkaz, co ještě považujeme za přijatelné a co už nebudeme tolerovat,“ řekl.

Celý text v angličtině najdete zde.  

Ani Spahn však nemusí mít ve stryně na růžích ustláno, protože jde o homosexuála, někteří straničtí kolegové mají za to, že to není ten nejvhodnější muž na pozici předního reprezentanta strany. Klacky pod nohy prý Spahnovi házeli někteří kolegové, když se chtěl stát poprvé poslancem, došlo na pomlouvačnou kampaň. „Jak vidno, nefungovalo to,“ komentuje nechuť vůči své osobě ve straně poslanec. Dnešní německá společnost je podle politika natolik liberální, že jí nevadí mladý homosexuální politik. Hrozí však, že ve své liberálnosti včas nezastaví radikální muslimské duchovní, kterým německá otevřenost není po chuti.

Otevřít dveře uprchlíkům bylo správné, věří Spahn

„Díky bojovnosti, která hraničí s arogancí, si Spahn v CDU získal pověst politika bojujícího za reformu zdravotnictví, opakovaně také vyzýval k reformám důchodového systému a k přehodnocení ochrany osobních údajů – posvátných krav v německé politické debatě,“ píše dále The Guardian.

Nesmíme prý však zapomínat, že jde o politika konzervativní strany, kde není zvykem otevřeně útočit na svého šéfa, takže i Spahn mluví o politice Angely Merkelové velmi opatrně. Doufá, že se Angela Merkelová stane kancléřkou i v roce 2017. Odpůrcům uprchlíků navíc posílá jasný vzkaz.

„Rozhodnutí ze 4. září bylo správné a logické,“ říká jasně Spahn ke dni z roku 2014, kdy Merkelová prohlásila, že Německo nezavře své brány uprchlíkům ze Sýrie. Současně však mělo být řečeno, že jde jen o krátkodobé opatření. Politici v Německu podle jeho názoru podcenili sílu sociálních sítí, které napomohly k mohutnému posílení migrační vlny. Teď Německo musí udělat vše pro to, aby úspěšné žadatele o azyl integrovalo.

Můžeme podepsat dohodu s Velkou Británií, ale napřed se musíme rozvést

Pokud jde o Brexit, podle Spahna by si měli Němci položit otázku, co vedlo Brity k odchodu ze společenství, v němž je většina Němců spokojená. Obratem také dodává, že EU může do budoucna podepsat dohodu o volném obchodu s Velkou Británií, aniž bude trvat na volném pohybu osob mezi Unií a Británií. Pokud můžeme mít dohodu o volném obchodu s Kanadou či Spojenými státy, proč bychom nemohli mít obdobnou dohodu s Velkou Británií, ptá se. Ve shodě s kancléřkou a dalšími německými politiky však prohlašuje, že napřed je třeba projít úspěšným rozvodem EU a Velké Británie. Jakákoli vyjednávání o volném obchodu mohou nastat až potom, co Británie opustí evropské společenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…