Vysvětlení velkého úniku z Pentagonu. Jeden mladík prý chtěl být zajímavý

13.04.2023 16:30

Za únikem materiálů z Pentagonu, které prozrazují mnohé detaily o válce na Ukrajině a zapojení západních zemí, stojí mladý muž z americké vojenské základny, který se pohyboval v chatové skupině milovníků zbraní a kritiků americké vlády. Mladík prý odnášel tajné materiály a jejich kopie posílal členům skupiny, aby na ně zapůsobil. Po pachateli už pátrají tajné služby, Pentagon označil únik informací za závažné bezpečnostní riziko. Na svět mezitím přicházejí další tajné informace, podle kterých Spojené státy „sledovali“ generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese.

Vysvětlení velkého úniku z Pentagonu. Jeden mladík prý chtěl být zajímavý
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

V posledních dnech se vynořují stále další podrobnosti o úniku tajných materiálů, které prozrazují některé detaily aktivity západních velmocí na Ukrajině. Ukrajinská armáda kvůli dokumentům už prý musela měnit taktiku válečných operací. Některé z „Pentagon leaks“ totiž velmi detailně popisovaly například jejich pozice v chystané jarní ofenzivě na východě země. Z dokumentů dále vyplývají konkrétní informace o americkém výcviku ukrajinských jednotek.

Uniklé dokumenty také hovoří o účasti západních vojáků přímo na Ukrajině. Nejpočetněji mají být zastoupeni Britové, ale též Lotyši či Francouzi, kterých má být zhruba stejně, jako Američanů. Podle informací The New York Times zahrnují úniky Národní agenturu pro bezpečnost (NSA), Úřad ředitele zpravodajských služeb (ODNI) i zpravodajské oddělení ministerstva obrany.

Jak vyplývá z dokumentů, Spojené státy „bedlivě pozorovaly“ generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, který je prý až příliš shovívavý k Rusku. Několik dokumentů podle informací BBC popisuje soukromou komunikaci, do níž jsou zapojeni Guterres a jeho náměstek.

Dokumenty obsahují upřímné postřehy Guterrese o válce na Ukrajině a o řadě afrických vůdců. Jeden z uniklých dokumentů se například zaměřuje na černomořskou dohodu o dodávkách obilí, kterou OSN a Turecko zprostředkovaly v červenci po obavách z celosvětové potravinové krize.

Dokument naznačuje, že Guterres měl takový zájem na zachování dohody, že byl ochoten vyjít vstříc zájmům Ruska. „Guterres svým úsilím zlepšil ruské exportní schopnosti,“ uvádí se v dokumentu, „a to i v případě ruských subjektů nebo jednotlivců, na které byly uvaleny sankce.“ Jeho únorové kroky podle hodnocení „podkopávaly širší snahy přimět Moskvu k odpovědnosti za její jednání na Ukrajině“.

Další zveřejněná sada dokumentů například popisuje, jak ruská tajná služba FSB obviňuje ministerstvo obrany ze zatajování ruských ztrát na bojišti, což má být jedna z příčin neúspěchu na Ukrajině. „Celkově vzato dokumenty podtrhují několik hlavních důvodů, proč se mnozí analytici domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin nebyl schopen za více než 13 měsíců války dosáhnout vojenského vítězství,“ uvádí list NYT.

Americké zpravodajské služby mají za to, že jednotlivé složky ruského státu špatně komunikují a svalují na sebe vinu za neúspěchy na Ukrajině. FSB podle dokumentů například obvinila ruské ministerstvo obrany ze zamlžování ruských ztrát na Ukrajině, což má být důkazem „neochoty vojenských činitelů předávat špatné zprávy do vyšších pater velení“.

FSB údajně vyčíslila počet zabitých a zraněných Rusů na 110 tisíc, zatímco poslední oficiální informaci o počtu mrtvých ruských vojáků zveřejnilo Rusko loni v září a přiznalo 5937 obětí. Dokumenty se také zabývají sporem majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina s ruskými vojenskými představiteli. Ti podle Prigožina zadržovali potřebnou munici pro jeho žoldnéře. Spor podle dokumentů nakonec řešil osobně prezident Vladimir Putin na schůzce s Prigožinem a ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Američané také podle dokumentů zachytili možnou dodávku zbraní pro ruskou armádu od Číny. Zjistili tak prý z odposlechů ruských zpravodajců. Úniky jsou nebezpečím zejména proto, že ukazují, jak hluboko američtí zpravodajci pronikli do zásadních složek zpravodajského aparátu a vojenských struktur v Rusku.

Za únikem přitom podle všeho není žádná pokročilá výzvědná služba, ale nechtěná sabotáž jednoho ze zaměstnanců vojenské základny. Podle deníku The Washington Post se jedná o dvacetiletého mladíka, člena anonymní chatovací skupiny na platformě Discord. Zde muž sdílel se skupinou dalších dvaceti lidí stovky stránek utajovaných materiálů.

Muž vystupoval pod přezdívkou OG, což je zkratka pro sousloví Original Gangster, slangově označující výjimečnou a respektovanou osobu. Chatovací skupina, kde mladík sdílel ofocené kopie odcizených dokumentů, prý sdílí zálibu ve zbraních a skeptický přístup k Bidenově administrativě.

Cílem mladíkovy snahy však nebyla žádná výzvědná činnost, ale snaha upozornit na sebe. „OG tvrdil, že přinejmenším část dne trávil v zabezpečeném zařízení, kde bylo zakázáno používat mobilní telefony a další elektronická zařízení, která by mohla být použita k dokumentaci tajných informací,“ poznamenal jeden z údajných členů skupiny.

Dvacátník se prý ve skupině často chvástal tím, že zná tajemství, jež vláda obyčejným lidem zatajuje. O vládě mluvil jako o zlověstné síle, která potlačuje vlastní občany a drží je v nevědomosti. Dokumenty se na internet dostávaly postupně několik měsíců, až začátkem dubna ale vypukl skandál, když se objevily na twitteru a ruském telegramu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…