Výuka finanční gramotnosti musí začít už na základní škole, říká expertka

27.05.2013 20:58

U boje s dluhy je to vůbec nejhorší nadělat si další dluhy. Před tím varuje členka Bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Zdůrazňuje, že každý člověk musí o své finance dbát sám, sledovat je a pečovat o ně. Základem je přečíst si důkladně každou smlouvu, kterou se chystáte podepsat. Je na místě dát si pozor na nekalé obchodníky. K tomu všemu je třeba lidi vést již od základní školy. Nakonec také pochválila vládu.

Výuka finanční gramotnosti musí začít už na základní škole, říká expertka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Členka Bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová se angažuje ve finančním vzdělávání dětí. V pondělním Hyde Parku České televize vysvětlovala, že by každý občan měl být schopen posoudit, zda je ta či ona nabídka půjčky výhodná, zda je vhodné přejít od jedné pojišťovny ke druhé a podobně. Tomu má napomoct zavedení nového předmětu na školách - žáky čekají hodiny finančního vzdělávání.

Nejhorší je vytloukat klín klínem

Mezi lety 2005 až 2007 lidé věřili, že se jim bude finančně dařit. Krize, která nastoupila v roce 2008, ale ukázala, že to bude jinak. Lidé, kteří si v lepších letech brali hypotéky a další půjčky, leckdy náhle přišli o práci a ocitli se ve velkých problémech. To je dnes nutí vytvářet si důsledné finanční plány. K tomu má sloužit i výuka ve finanční gramotnosti, která má občanům napomoci dlouhodobě plánovat svou finanční existenci.

„Nejhorší je vytloukat klín klínem, tedy vzít si na splátku půjčky jinou půjčku,“ zdůraznila Zamrazilová. Co ale dělat, když se člověk dostane až na hranici osobního bankrotu? Jak se mu vyhnout? Podle expertky je třeba důsledně sledovat své výdaje, uskromnit se všude tam, kde to jen trochu půjde a na místě je také požádat o pomoc rodinu či přátele. Lidé by měli mít rezervu alespoň šest splátek hypotéky, pak je případná ztráta zaměstnání tolik nezasáhne. U hypotéky je podle expertky také vhodné, aby občan žádal o půjčku ve výši dvou třetin ceny nemovitosti. Zbývající jedna třetina by měla být vzata z jiných zdrojů.

Vědomosti o penězích i z oblasti práva již na základní škole

A jak by konkrétně měla vypadat výuka finanční gramotnosti? Už na prvním stupni by měly děti slyšet, kolik co některé věci stojí, na stupni druhém už by mělo dojít na otázky sestavování domácího rozpočtu, ovšem bez konkrétních otázek z rodin žáků, vše pouze v obecné rovině. Konečnou podobu předmětu finančního vzdělávání bude mít ale v rukou ministerstvo školství.

„Já bych se moc a moc přimlouvala za to, aby každý člověk, který vyjde ze základní školy, dostal základy finanční i peněžní gramotnosti, ale také gramotnosti právní. Tady je asi dvacet procent lidí, kteří se svým vzděláváním skončí po deváté třídě základní školy. I tito lidé by se měli dozvědět o pracovních smlouvách, nájemních smlouvách a podobně,“ míní Zamrazilová

Existuje tu však velká výzva i pro české pedagogické vysoké školy, protože se zde zatím příliš nepodávají informace o tom, jak finanční gramotnost učit. Zamrazilová k tomu ovšem dodává, že např. učitelé matematiky by mohli mít již dnes dobré základy pro výuku finanční gramotnosti.

Pokud něčemu nerozumíte, nepodepisujte danou smlouvu

Lidé by si měli být schopni nastavit priority, na co je ještě dobré si půjčit, co potřebují hned a co nějaký čas počká. Zamrazilová zdůrazňuje, že je přijatelné půjčit si na bydlení a na podnikání. U dalších věcí by byla opatrná, zvláště u spotřebitelských úvěrů. Pokud má člověk malé dítě a nemá např. na pračku, jistě stojí za to si na takovou pračku půjčit, ale expertka opakovaně zdůraznila, že každý člověk musí zvážit svou osobní situaci. Neexistuje nějaký univerzální recept, který by pomáhal obecně.

Již na základních školách by se žáci měli dozvědět o smlouvách a přečíst si např. některé snazší smlouvy psané právnickým jazykem, aby byli v budoucnu připraveni na studium smluv a všeobecných podmínek, ve kterých bývá ukryt ďábel. Zákonná úprava v oblasti smluv je podle expertky dostatečná, opatrnost musí projevit jednotliví klienti.

Každý člověk by si měl důkladně přečíst jakoukoliv smlouvu a nepodepisovat nic, čemu případně nerozumí. „Pokud mi to není jasné, nepodepíšu to. Rozhodně bych varovala před tím, aby kdokoliv podepisoval něco na první pokus. Pokud vám někdo bude tvrdit, že je to limitovaná nabídka, která platí jen teď a tady, tak musí začít svítit červená kontrolka a hrozí manipulace,“ varuje Zamrazilová.

Pozor na nekalé obchodníky

Pokud se někomu nelíbí např. činnost nejrůznějších finančních zprostředkovatelů, může se obrátit na Českou národní banku se stížností. Nejlépe ji podávat elektronicky, ale lze i např. po telefonu. Pracovníci ČNB mohou konkrétní společnost prověřit až v okamžiku, kdy přijde nějaký podnět zvenčí.

Členka bankovní rady v pořadu také poznamenala, že se řada finančních poradců zaštiťuje ČNB podvodně. Fakticky je to tak, že za finančního poradce se může označit i člověk se živnostenským listem, u něhož není jisté, kde vzal své finanční znalosti. Proti takovýmto lidem pomůže podle
Zamrazilové právě finanční gramotnost jednotlivců.

Každý musí začít sám u sebe

Znovu a znovu Zamrazilová v pořadu zdůraznila, že odpovědnost za svou finanční situaci nese v prvé řadě každý sám. Jistě je možné žehrat na to, že se zadlužuje stát i obce a podle toho to v naší zemi vypadá, ale podle expertky tato námitka není tak úplně na místě. Odpovědnost za své finance a plánování minimálně na několik měsíců dopředu zkrátka nese každý sám.

Zamrazilová v této souvislosti i mírně pochválila současnou vládu za to, že přistoupila ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Ona sama má za to, že je to jednoznačně krok správným směrem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…