Vyvlastníme majetek, slibuje Kolář. V pořádku, je přece ruský

17.01.2024 18:40 | Monitoring

Nový zákon z pera TOP 09 má řešit vyvlastňování ruského majetku. Podle diplomata Votápka, který při jeho prezentaci provázel poslance Koláře, je to jasný signál do Moskvy, sice krajní, ale možný. A třetí řečník Michael Žantovský doplnil, že se vážně uvažovalo i o tom, že by se ruský majetek vyvlastňoval bez náhrady.

Vyvlastníme majetek, slibuje Kolář. V pořádku, je přece ruský
Foto: Screen Facebook
Popisek: Michael Žantovský, Ondřej Kolář, Vladimír Votápek

Korespondenční volba není jediným třeskutým politickým tématem této středy. Z jednacího sálu si odskočil poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, aby před novináři představil zákon, který umožní odebírání majetků Ruské federace v ČR.

Zákon podle něj řeší dlouhodobě přehlížený problém, na který upozorňují i zpravodajské služby. Některé kroky už udělala svým rozhodnutím vláda, a za to ji Kolář děkuje, třeba zřízení sankčního seznamu.

O konceptu odebírání majetku se prý s kolegy bavili velmi dlouho. „Výsledkem je, že protože Česká republika je právní stát, tak se držíme konceptu vyvlastnění,“ vysvětlil.

Princip zákona má být takový, že pokud vláda shledá, že se nějaký stát chová nepřátelsky, tak bude možné mu za náhradu odebrat nemovitosti, které k této nepřátelské činnosti využívá.

Podobný zákon už mají v prvním parlamentním čtení v Lotyšsku a Estonsku. Takže bychom podle Koláře doplnili skupinu, která se k těmto věcem staví „velmi odvážně“.

Poslance v tiskovém středisku sněmovny doprovázeli diplomat Vladimír Votápek a poradce prezidenta Michael Žantovský.

„Ten zákon je formulován obecně, ale ano, měli jsme na mysli Ruskou federaci. Její nemovitosti jsou v Praze na citlivých místech a s největší pravděpodobností se z nich vyvíjejí aktivity proti bezpečnosti naší země,“ sdělil první z nich.

Zákon je mu prý sympatický i proto, že vysílá jasný signál o tom, že Ruská federace spáchala strašlivý válečný zločin a musí počítat s tím že proti ní budou činěny kroky, které jsou „krajní, ale možné“. Tento „výchovný“ aspekt je pro něj také důležitý.

Michael Žantovský poslanci Kolářovi děkoval a mimo jiné prozradil, že se na tvorbě zákona také podílel. Zákon je podle něj možné rozšířit ze zabavování nemovitostí i na věci movité, třeba dopravní prostředky. Žantovský výslovně zmínil letadla.

Debata se podle něj vedla i o tom, jak uplatňovat proti Rusku tu ze zákona povinnou náhradu. Velkou váhu podle něj měly i návrhy, jak to udělat bez náhrady.

„Definitivním řešením, jak se s ruskou přítomností v Praze vypořádat,“ ale podle Koláře vyvlastňování nebude.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To už tu bylo, vzpomeňme na vyvlastňování v době socialistické, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 17.01.2024 19:15:16
třeba majeteke migrantů! Bezva vzor pro současné ubožáky, co neměli být jako oni! Nejde o keťasy, továrníky ani o statkáře, ale o lidi, co si ten majetek tady zakoupili! Tak jste jim to, soudruzi, neměli umožnit, ale pro prachy byste tehdy vyprodali i hrob vlastní babičky! Havle, máš to celé na triku, jak je ti v pekle??!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…