Vývoz demokracie, ovlivňování vývoje v jiných zemích? Přečtěte si zakládací listinu! Schneider vypálil proti vedení NATO

07.09.2021 19:09

Novinář a bezpečnostní analytik Jan Schneider nechápe komentáře velvyslance České republiky při NATO Jakuba Landovského, který se snaží organizaci vyvinit z dění v Afghánistánu. Landovský prohlásil, že vinu za špatnou zpravodajskou činnost nenese NATO, ale jednotlivé členské státy. „Učebnicový příklad, jak se podělit o odpovědnost za průšvih jeho rozblemtáním,“ píše ironicky Schneider s tím, že jde přece o identické subjekty, protože členské státy NATO tvoří samotnou organizaci NATO.

Vývoz demokracie, ovlivňování vývoje v jiných zemích? Přečtěte si zakládací listinu! Schneider vypálil proti vedení NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

Schneider ve svém komentáři na serveru Prvnízprávy.cz lamentuje nad slovy Landovského, jenž odmítá kritiku NATO za vývoj událostí v Afghánistánu, který za pár týdnů i díky nebojující armádě ovládl Tálibán.  

„Ani USA, ani nikdo ze spojenců nedokázal odhadnout bod zlomu, kdy dojde k úplné rezignaci afghánské armády na ozbrojený odpor. Pokud jsme takovouto slepotou byli postiženi všichni, tak není možné házet vinu jen na NATO. Protože jeho zpravodajské schopnosti jsou dobré jen tak, jak jsou kvalitní zpravodajské informace členských zemí,“ prohlásil Landovský.

To je podle Schneidera učebnicový příklad, jak se vyvinit z odpovědnosti tím, že se problém myšlenkově rozmaže. „Mohlo by to snad na chvilku fungovat, kdyby na obou stranách této filipiky nebyly identické subjekty. Na vině prý není NATO, na vině jsou prý členské státy, které ale tvoří NATO! Krásná ilustrace pořekadla, že osmnáct je bez dvou za dvacet,“ přidal metaforu Schneider.

Přitom Landovský jasně nastínil nefunkčnost vedení NATO, kdy se jednotliví armádní generálové vlastně bojí nadřízeným politikům říkat nepříjemné pravdy. „Problém nastal, když začala padat regionální centra, ale předpokládalo se, že Kábul bude klást ještě nějaký čas odpor. Otázka je, zda by tak překvapivá zpráva prošla systémem,“ řekl mimo jiné Landovský s tím, že nejspíše tak odvážnou tezi, že se za šest týdnů zhroutí celá země, vůbec neposlali zpravodajci politikům k rozhodování.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
Landovský ovšem bránil NATO s tím, že samotná touha afghánské armády bojovat už na nich byla nezávislá. „My koukali na ten konflikt excelovou optikou věcí, které se dají spočítat, počtem vojáků a policistů nebo dodaných zbraní. Ale nedokázali jsme do té optiky započítat např. vůli k boji, schopnost policie poskytnout lidem v regionech spravedlnost,“ řekl Landovský, podle nějž se ale válka proti terorismu v zemi podařila.

„Musíme si položit velmi těžkou otázku, kdy došlo k naplnění úkolů proti terorismu a kdy nastal čas nechat rozhodnout občanskou válku jen Afgháncům bez přispění spojenců. Když si budeme klást otázku, zda to skončilo nezdarem, nebo nějakým úspěchem, tak si vzpomeňme na to, když padl jižní Vietnam. Tehdy byl ve světě strach ze šíření komunismu do regionu jihovýchodní Asie. Ale k tomu nedošlo,“ dodal Landovský.

Kritika NATO by podle Landovského měla probíhat v utajovaném režimu mezi spojenci a teprve poté by mělo dojít k jednotnému vystoupení. „Protože jsme možná dostali špatnou známku za choreografii, ale pořád jsme provedli trojité salto s výkrutem v rámci evakuační operace,“ tvrdí Landovský. „To tedy ano. Verbální salta s výkrutem předvádějí v posledních dnech všichni představitelé NATO,“ reaguje Schneider.

Všichni představitelé NATO by se podle novináře měli přestat koukat na svět skrze excelové tabulky a raději si pročíst zakládací listinu NATO. „V té by zjistili, že jediný závazek je v jejím prvním článku, urovnávat všechny spory mírovou cestou, a že o nějakém vývozu demokracie a ovlivňování vývoje jiných zemí tam opravdu není ani slovo, dokud tam budou mít slovo takoví ignoranti, pak bude NATO nikoliv bezpečnostní zárukou, ale zdrojem nestability současného světa, který ale má k řešení mnoho jiných, životně důležitých problémů. Opravdu již není čas si hrát na vojáčky!“ dodává Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…