Výzva SOS Přednádraží opět upozorňuje na problematickou lokalitu v Ostravě

01.10.2012 16:22

Nově vzniklá veřejná výzva SOS Přednádraží chce znovu upozornit na situaci obyvatel této ostravské lokality. Několik desítek lidí, včetně dětí, tam obývá budovy, které jsou podle stavebního úřadu životu nebezpečné. Iniciátoři výzvy v ní vybízejí politiky, aby se situací zabývali a zasadili se o její důstojné a přijatelné řešení. ČTK o tom v pondělí za organizátory informoval Petr Hauzírek.

Výzva SOS Přednádraží opět upozorňuje na problematickou lokalitu v Ostravě
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

Podle iniciátorů výzvy by domy v Přednádraží měly být uvedeny do obyvatelného stavu. "A to zejména opravou kanalizace, jejímž spolumajitelem je město Ostrava, a za její stav tedy zodpovídá, a dále opětovným spuštěním dodávek pitné vody a elektřiny," uvádí se ve výzvě. Město Ostrava však už v minulosti odmítlo, že je majitelem nefunkční kanalizace. Naopak se domnívá, že by mohla být ve vlastnictví státu, a k Okresnímu soudu v Ostravě proto podalo určovací žalobu.

Město by nemělo tlačit na nájemníky, aby se vystěhovali

Podle iniciátorů výzvy je potřeba, aby město přestalo vyvíjet nátlak na majitele objektu a jeho nájemníky, aby domy opustili. "Od místních lidí jsme dostali informaci, že jim město řeklo, že do konce září se musí vystěhovat," uvedl Hauzírek.

Jana Pondělíčková, mluvčí centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde se lokalita nachází, v pondělí ČTK řekla, že obyvatelé nejsou z domů žádným násilným způsobem vystěhováváni. "Naši pracovníci na místo docházejí každý den a upozorňují obyvatele, že kvůli špatnému stavu domů by lokalitu měli opustit, protože hrozí, že by se některé objekty mohly zřítit. Lidem vždy nabízíme náhradní ubytování," uvedla. Podle ní stavební úřad stále trvá na tom, že objekty jsou životu nebezpečné, a lidé by je proto měli opustit. Pondělíčková dodala, že sociální pracovnice nyní nikomu z obyvatel kvůli nevyhovujícím podmínkám neodebírají děti.

Právě na tuto hrozbu přitom upozorňuje nejen iniciativa SOS Přednádraží, ale i někteří další lidé, kteří se situací v lokalitě zabývají a veřejně na ni upozorňují.

Podle pracovníků stavebního úřadu stále dochází k devastaci domů

Podle Pondělíčkové dnes stavební úřad předal ostravskému magistrátu odvolání proti demolici domu číslo 19. Proti nařízení o odstranění domů se odvolal majitel objektu Oldřich Roztočil. Odvoláním se tak nyní bude zabývat stavebně-právní odbor. "Pracovníci stavebního úřadu rovněž dnes provedli kontrolní prohlídku dané lokality, v rámci které bylo zjištěno, že s výjimkou domu Přednádraží 8 dochází nadále k devastaci domů, například rozebírání střech a železných částí domů," uvedla Pondělíčková.

Výzva SOS Přednádraží a další informace k této aktivitě jsou uvedeny na webových stránkách www.sosprednadrazi.cz. Podle webových stránek se k výzvě připojil například Český helsinský výbor, socioložka a publicistka Jiřina Šiklová a písničkář a spisovatel Jan Burian.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…