Vzdání se mandátu není trestný čin, řekl Tluchoř k obvinění Nečase

12.02.2014 17:40

Policie ve středu obvinila bývalého premiéra Petra Nečase. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se ukáže, zda se poslanci mohou při rozhodování nechat ovlivnit slibem nebo poskytnutím osobních výhod. Bývalý poslanec Petr Tluchoř považuje stíhání Nečase za nesmyslné a připomněl rozhodnutí Nejvyššího soudu o vzdání se mandátu. Případ rozebíral v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Vzdání se mandátu není trestný čin, řekl Tluchoř k obvinění Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nepsaný vůdce rebelů v ODS oznámil složení poslaneckého mandátu

Někdejší rebel z ODS strávil kvůli kauze Nečase měsíc ve vazbě. „Nikdy jsem žádnou nabídku na trafiku nedostal, tak jsem ji ani nemohl přijmout,“ připomněl Tluchoř.

Byli jsme přesvědčeni, že byla chyba zvyšovat daně.

Podle něj on ani další dva bývalí „rebelové“ Ivan Fuksa a Marek Šnajdr svůj mandát za nic nevyměnili.

„Byli jsme přesvědčeni, že byla chyba schvalovat ten zákon (návrh na zavedení progresivní daně). Byl v rozporu s programem ODS. Pokusili jsme se obhájit názor na kongresu ODS. Občanští demokraté nám na kongresu nařídili, abychom pro tento, podle nás špatný, zákon hlasovali. Rozhodli jsme se, že se vzdáme mandátu s tou vidinou, že to ODS jednou pochopí,“ vysvětlil Tluchoř.

Žádná jednání o trafikách neprobíhala. Šnajdr pouze dostal méně placený post v Čepru

Tluchoř vyloučil, že by probíhala jednání, která by říkala, že daní poslanci dostanou místo, pokud se vzdají svých mandátů.

„Marek Šnajdr dostal místo v Čepru. Tam byl plat 30 tisíc korun. Opravdu si myslíte, že by bylo výhodné, aby poslaneckou funkci vyměnil za méně prestižní i méně placenou funkci v dozorčí radě?“ zeptal se Tluchoř v pořadu Českého rozhlasu. Vysvětlil také, že je potřeba mít v dozorčích orgánech podniků lidi, kterým lze důvěřovat. To prý neposoudí žádná případná komise, která by o místech v dozorčích radách rozhodovala.

Vzdání se mandátu není možné zakomponovat do podstaty trestného činu

Z hlediska právního Nejvyšší soud už v prvním svém rozhodnutí jasně řekl, že vzdání se mandátu není možné zakomponovat do podstaty trestného činu. „Státní zástupce si vyfabuloval přijetí úplatku a úplatkářství, z kterého je viněn Petr Nečas,“ tvrdí Tluchoř.

Připustil, že v Česku může být stíhán každý. „Ale Nejvyšší soud v této zemi řekl, že se na Nečase v této věci nevztahuje indemnita (neodpovědnost poslance za hlasování nebo projevy v Poslanecké sněmovně a v jejich orgánech),“ uvedl Tluchoř.

Nemohou zkoumat naše motivy ke vzdání se mandátu. Bez toho neexistuje trestný čin

Připustil také, že je možné obvinit Petra Nečase: „Obvinit Nečase mohou, ale nemohou zkoumat naše motivy ke vzdání se mandátu. A bez toho vzdání se mandátu neexistuje trestný čin.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…