Vzhledem k dohodě ve sněmovně může být Zemanovo veto přehlasováno, myslí si Seďa

16.08.2014 18:14

Poslanec ČSSD Antonín Seďa se v odpovědi čtenářům ParlamentíchListů.cz vyjádřil k současné podobě služebního zákon a prezidentskému vetu, které předloze hrozí. Podle něj je nutné zajistit nezávislé jmenování generálního tajemníka. Případné veto Miloše Zemana prý bude možné přehlasovat vzhledem ke shodě v Poslanecké sněmovně.

Vzhledem k dohodě ve sněmovně může být Zemanovo veto přehlasováno, myslí si Seďa
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Seďa přiznal, že Zeman má důvody pro vetování zákona. „Nicméně pokud zároveň existuje dohoda v Poslanecké sněmovně, pak bude toto veto přehlasováno. Můj osobní názor je, že jsme se neměli panem Kalouskem nechat vydírat,“ myslí si poslanec.

Jsem pro zachování politických náměstků. Jmenování generálního tajemníka ale musí být nezávislé 

Podle něj by bylo lepší nechat projít zákon v podobě z roku 2003, který se mohl novelizovat. „Pokud se týká mých výhrad, tak na rozdíl od pana prezidenta jsem pro zachování politických náměstků. Ale je nutno přesně oddělit politické vedení od státní správy jako takové,“ míní Seďa.

Není prý nutné, aby existovalo generální ředitelství jako nový úřad. Musí se ale zaručit nezávislé jmenování generálního tajemníka. To by mohl zajistit Ústavní soud nebo Senát.

Celý článek ZDE

Zákon bude velmi brzo po přijetí novelizován

„A také v zákoně postrádám ochranu úředníků, pokud oznámí korupční chování či osobní šikanu. Jinak se stejně domnívám, že zákon po přijetí bude velmi brzy novelizován,“ prohlásil poslanec Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…