Vzpomínáte, jak ve Švejkovi fanaticky hledají ruské špiony? Zdeněk Zbořil našel přirovnání, co sedne přesně na hrnec

26.12.2020 8:08

Jsme ve válce! Těmito slovy varuje politolog Zdeněk Zbořil spoluobčany i o Vánocích. Nechce je strašit, ale prý se skutečně nacházíme ve válce. „To nebezpečí válečného stavu v Evropě tady je a možná, že je mnohem blíž, než si dokážeme představit,“ připomíná Zbořil.

Vzpomínáte, jak ve Švejkovi fanaticky hledají ruské špiony? Zdeněk Zbořil našel přirovnání, co sedne přesně na hrnec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Prezident Miloš Zeman rád říkává, že jsme ve válce. Ve válce s koronavirem. Zbořil v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz připomněl, že jde sice jen o metaforu, ale i tak podle jeho názoru tato metafora vystihuje skutečnost.

Protože ono se to tomu válečnému stavu dost blíží,“ pravil Zbořil. „Okolo vánočních svátků se nemusíme strašit, ale můžeme si alespoň uvědomit, že válka je závažný zásah do života společnosti a že její první obětí jsou demokratické svobody,“ rozvedl svou myšlenku, s tím, že už teď je omezován volný pohyb osob. Ale to, že se opravdu děje něco závažného, si podle Zbořila lidé možná uvědomí až tehdy, když bude omezen vstup do Německa, k našim sousedům.

„Snad tehdy si lidé uvědomí, že něco jako válečný stav nastává. Nemusí jít o bombardování z nějakých stratosférických výšek, nemusí jít o války raket a atomové zbraně. Ono stačí, když dojde k nějaké infekci a k jejímu masovému šíření, k tomu už docházelo a v tom válečném stavu se najednou budeme nacházet,“ rozvádí dál svou myšlenku Zbořil.

V této situaci podle jeho názoru nemá smysl hledat viníka.

„A dohadování se o tom, kdo to zavinil, je vlastně téměř nesmyslné a nepotřebné, protože ten stav tady je a my na něj musíme reagovat, nemůžeme vzpomínat, kdo to zavinil, to ať udělají historici a pamětníci. Ale to nebezpečí válečného stavu v Evropě tady je a možná, že je mnohem blíž, než si dokážeme představit,“ varuje Zbořil.

Nakonec připomněl film Poslušně hlásím o slavném románovém vojákovi Josefu Švejkovi, kde se až fanaticky hledají ruští špioni. Tyto scény z filmu jsou podle Zbořila vysoce aktuální a bohužel podle něj mohou vyústit až v tragické momenty. Zvláště v napjatých koronavirových časech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…