Vzpomínáte na školačku Viky protestující proti Zemanovi? Chystá se opakování studentského protestu

07.05.2019 18:36

V březnu 2018 studenti uspořádali výstražnou stávku nazvanou „Vyjdi ven“. Mladí lidé z více než tří stovek vysokých středních škol tehdy vyrazili do ulic, aby bránili ústavu a dali najevo nespokojenost s tím, jak prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další politici posouvají její mantinely. Za pár dní se akce zopakuje.

Vzpomínáte na školačku Viky protestující proti Zemanovi? Chystá se opakování studentského protestu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná stávka studentů v Ostravě na Masarykově náměstí

Češi, Moravané a Slezané poslední dobou stále častěji vycházejí do ulic a snaží se dát najevo, že se jim nelíbí to, kam se Česká republika posouvá. Dva týdny po sobě se v ulicích objevily tisíce nespokojených občanů, kteří chtěli dát ve stovce českých a moravských měst najevo, že budou bedlivě sledovat, jak si ve funkci ministryně spravedlnosti bude počínat Marie Benešová. Lidé budou pečlivě sledovat, zda se ministryně bude snažit pomoct obviněnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který figuruje v kauze Čapí hnízdo a kde čelí podezření, že se mohl podílet na spáchání dotačního podvodu.

Především mladí lidé dnes protestují také proti politikům, kteří podle nich nedělají dost v boji proti změnám klimatu. Mají strach, že globální oteplování zabíjí planetu Zemi, a pokud s tím už dnešní politici nezačnou něco dělat, v nepříliš daleké budoucnosti nám může hrozit, že nebudeme mít kde žít.

Za pár dní se mladí lidé chystají do ulic znovu, ale tentokrát ne kvůli změnám klimatu. Zopakují stávkovou akci „Vyjdi ven“, která proběhla v březnu loňského roku. Tehdy chtěli dát studenti najevo nespokojenost s tím, jak prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další politici posouvají mantinely české ústavy.

Ve čtvrtek v poledne 16. května si akci zopakují. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Sami studenti ale říkají, že konkrétní program akce prozradit nechtějí.

„Ve zkratce: Vyjít v poledne ze škol, v Praze pak sraz na Palachově náměstí a následně program, který nechceme předem prozradit, ale který tady již dlouho nebyl a snad dlouho nebude muset být,“ napsal na sociální síti Twitter hlavní organizátor akce Luboš Louženský.

 

Loňské protesty se zapsaly do povědomí veřejnosti především akcí na Náměstí Václava Havla, kde ke shromáždění řečnila dvanáctiletá školačka, která se představila jako Viky.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…