Vztek. Údiv. Natvrdo. Babišovo turné okamžitě zatopilo Praze

17.05.2022 8:02 | Ze sítí

Do začínajícího turné Andreje Babiše rýpou politici i komentátoři; Miroslava Němcová na twitteru dokonce prohlašuje, aby lidé ignorovali vše, co Marek Prchal pro „toho gaunera“ vymyslí. Ovšem pro novináře z Aktuálně i SeznamZpráv byl začátek série cest lákavý. A od Babišových příznivců zachytili chválu na bývalého premiéra, naprostý nezájem o téma střetu zájmů, tvrdou kritiku současné vlády a také nadávky vůči své vlastní profesi. „Tito? Nemyslí na nic. Ti nás akorát oderou, ožebračí,“ prohlásila o současné vládě jedna z přítomných. Novináři zachytili, že voliči ANO nesdílejí ani vládní postoj k Ukrajině.

Vztek. Údiv. Natvrdo. Babišovo turné okamžitě zatopilo Praze
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér, předseda hnutí ANO Andrej Babiš na autogramiádě v Břeclavi

Bývalý premiér Andrej Babiš se vydal na turné po Česku ve svém obytném voze a rozjíždějí se spekulace, zda se jedná jen o předvolební kampaň ke komunálním volbám, nebo o kampaň prezidentskou. „V kampani žiji permanentně už několik let. Toto ale budou jen cesty za lidmi. Budu během nich navštěvovat i poslance, kteří mají v krajích své kanceláře,“ uvedl sám předseda ANO pro iDnes. Ovšem na rádiu Impuls mluvil jinak: „Je to kampaň, je to navštěvování voličů. Cílem je uspět v příštích volbách. Komunálních, parlamentních, jakýchkoliv.“

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47754 lidí
Do začátku turné už se pustil Mirek Topolánek a jeho věrný druh Miroslav Kalousek. Topolánek dokonce básnil:

Vyjel tydýt v bydlíku,
udílí nám rady.
Mele o svém pytlíku,
též že umřem hlady.

Mezitím u vinohradu,
našňořená v kroji,
naskočit chtíc do bydlíku,
ježibaba stojí.

Aby měla krátká bajka jednou konec šťastný,
nesmíme být debilové. Jasný? Jasný. Jasný!

Kalousek však tak optimistický nebyl a Topolánkovi odpověděl:

Nesmíme být debilové?
Tvou naději zkrotí
Tvé splněné přání nové:
Nebudeme debilové,
budem idioti.

S návodem se přidala také senátorka Miroslava Němcová: „Prchal si nás pěkně vodí: Cokoli on pro toho gaunera vymyslí, my rozebíráme, karikujeme, různě komentujeme. A tím zadarmo mnohonásobně propagujeme. Čím větší pitomost, tím spíš se chytneme. Počítá s tím, má to zakalkulováno. Nereagovat, nešířit, i když to svádí.“

Hodnotili také různí komentátoři. „Babiš v karavanu, Schillerová v kroji. Aneb miliardář a paní z Pařížské se snaží lid přesvědčit, jak jsou lidoví. A věřím, že přesvědčí,“ usuzoval politolog Miloš Gregor.

„Andrej Babiš dnes odstartoval prezidentskou kampaň z čerpací stanice Pumpa v Průhonicích, která mu nepatří a rozhodně ji neřídí, ale mají tam nejlepší ceny na D1! A ta částka taky absolutně nesedí!“ rýpal Václav Dolejší ze SeznamZpráv.

„To mám velkou radost, že se řadový poslanec placený z veřejných peněz Andrej Babiš vydává v pracovní době za svými voliči v obytňáku. Takový vzor pracovní morálky jsem při pondělku potřeboval,“ sršel ironií urbánní geograf Adam Klsák.

I přes výzvy k tomu, aby si lidé Babišovy kampaně nevšímali se mezi jeho příznivce vydal novinář Radek Bartoníček. Podle jeho reportáže na Aktuálně.cz jsou jádrem voličů rozzlobení senioři, kteří pozitivně vzpomínají na jeho vládu, naopak nemají valné mínění o té současné a stěžují si, že současná vláda pomáhá především uprchlíkům z Ukrajiny. Dodejme, že stížnosti na ukrajinské uprchlíky Bartoníček s kolegou na videu nezveřejnili.

„To je jediný solidní chlap v této republice. Poctivý, férový, žádné jak z něho dělali zloděje kvůli nějakému Čapímu hnízdu nebo já nevím co. Tito kradou, tato vláda. Všude. Ještě se nestydí o tom psát, tam deset baráků, tam čtyři vily, jo? A takové tyto,“ byla přesvědčena jedna seniorka.

Na otázku o střetu zájmů reagovala další seniorka. „Ne, ne, ne. Ve světě je to normální. Vy si myslíte, že Fiala nebo tady nemají (neslyšitelné)? Teď je střet zájmů Babiš. Babiš, Babiš, Babiš.“

Přidal se sám předseda hnutí: „Senátoři mají hotely, podniky, poslanci, Válek a Jurečka převedli firmy na manželky, všichni v pohodě, jenom Babiš.“

„Od té doby, co došel k vládě, jedině on. Myslím si, že to je člověk, který má nadhled, nedělá ze sebe vola, nelže jako tady tato vláda, takže já si myslím, že toto je nejférovější člověk, kterého já jsem poznala za svůj život, to je vše,“ prohlásila o Babišovi další postarší paní. I jí se Bartoníček ptal na střet zájmů nebo upřednostňování svého podnikání. „No a co?“ odpověděla paní a dodala, že Babiš myslel na „naše lidi“. „Na české lidi. Tito? Nemyslí na nic. Ti nás akorát oderou, ožebračí,“ doplnila.

Pokrývat Babišovu kampaň vyrazily také SeznamZprávy, a to hned před Pumpu v Průhonicích. „Novináři ale normálně spí do 10, ne?“ rýpnul do nich Babiš, když je uviděl. „Na první zastávce ve Velkých Pavlovicích je Babišův tým překvapen vřelým přivítáním – fotku si chce udělat prodavačka z vyhlášené pekárny, kde se vyzvedávají koláčky. Hnutí ANO fandí i náhodný zákazník, který si přijel pro housky,“ popisují SeznamZprávy.

Ovšem všechno radostné dle SeznamZpráv nebylo: „Ve Velkých Bílovicích to už tak růžové není. Na programu je návštěva tamního obchodu Jednoty. Chvíli po příjezdu na parkoviště kolem velkou rychlostí projíždí mladší muž ve starším červeném autě. Troubí a z okénka směrem k polepenému obytňáku ukazuje výmluvné gesto se vztyčeným prostředníčkem. O něco později se dokonce zařadí do Babišovy kolony, obytňák předjíždí a houká.“

Babiš prý sám vyzýval, aby lidé se SeznamZprávami nekomunikovali. „S nimi se nebavte, to jsou hejtři!“ nabádal dle SeznamZpráv své příznivce a ještě novinářům vzkázal: „Měli byste si umýt auto, děláte firmě ostudu.“

Reportéři dorazili až do Břeclavi, kde dělal sondu mezi příznivci Bartoníček. Jedna paní dle SeznamZpráv dokonce kvůli setkání s Babišem zrušila pedikúru. „Jak se dozvěděli, že Babiš přijede? Pěstěná blondýnka nám ukazuje facebookovou aplikaci v mobilu: Mám je tady všechny, vidíte? Babiš, Schillerová a Tomio Okamura, vypočítává,“ popsali setkání novináři. Babišovi se prý dostalo i poplácání po zadku se slovy, že už je jako lunt.

I v SeznamZprávách zachytili debatu o válce na Ukrajině. „Putin by tam nevlétl jen tak. Měl důvod!“ tvrdí jedna ze seniorek. Když se po onom důvodu zeptáme, odsekne jen: „To máte jako novinářka vědět.“ Senioři se dle novinářů shodovali, že Babiš zvyšoval důchody, a naopak že za současné vlády se zdražují potraviny a energie a Ukrajincům se pomáhá až příliš.

Na místě byly i PL. „Vadí mi, že absolutně nediskutují. Myslí si, že si mohou všechno dovolit. Neskutečná arogance,“ ozvalo se od přítomných na adresu pětikoalice. „Pomáhat, ale ocáď, pocáď.  Naši důchodci říkají, že nemůžou jet k doktorovi, protože by jim nezbylo na rohlík. Kde to jsme? Když žijí dva, tak to jde. Jak zůstane někdo sám, hotovo. Strašné,“ popsala paní Hana z Valtic.

„Řeknu vám to na rovinu. Když vidím Pekarovou, otočila bych se jí normálně kramflekem v ksichtu. Fiala? Podívejte se mu do očí. Umí jen rozhazovat rukama,“ neskrývá své rozladění sedmdesátiletá paní Vladimíra. „Ponižují nás,“ říká na adresu současné vládnoucí elity už s určitým rozčílením.

Směrem k novinářům Babiš o své případné kandidatuře na Hrad poznamenal toto: „Představte si, že bych nekandidoval. Co byste dělali? Celá volba by byla o ničem. Vy mě vlastně musíte požádat, abych kandidoval.“

Expremiér už má také účet na Instagramu. Zatím na něm ovšem politiku neřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…