Vzteklý Babiš řeší rébus. Koho poslat za tím Koštou, aby přestal „tak debilně žvanit“...

11.02.2017 4:46

Olomoucký hejtman za hnutí ANO Oto Košta potvrdil, že ještě neřekl poslední slovo. V rozhovoru pro páteční MF Dnes jasně ukázal, že na sobě rozhodně nenechá dříví štípat. „Že spolu v koalici nemluvíme? Když náměstci chtěli vědět, jestli bych jim nepustil řidiče do Vídně na losování UEFA, vždycky věděli, kde mě najdou,“ udeřil Košta.

Vzteklý Babiš řeší rébus. Koho poslat za tím Koštou, aby přestal „tak debilně žvanit“...
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Oto Košta (ANO)

„Všichni si tykáme, kdyby měl nějaký náměstek se mnou problém, kdykoli mohl přece říct: Oto, potřebuji s tebou mluvit. Je zajímavé, že když se mnou potřebovali projednat dovolené nebo jestli bych jim nepustil řidiče do Vídně na losování UEFA, vždycky věděli, kde mě najdou. A teď někdo bude tvrdit, že s ním nekomunikuji,“ kroutil hlavou rozzlobeně Košta.

Hejtman před volbami poseděl s lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem a zakladatel hnutí ANO Koštu odsouhlasil jako lídra pro krajské volby v Olomouckém kraji. Předseda zdejší organizace hnutí a poslanec Ladislav Okleštěk tvrdí, že tehdy nikdo neměl ambice vést kandidátku, takže Koštu přijali. Hned po první tiskové konferenci v předvolební kampani Koštovi vytkli, že málo útočil na dosluhujícího hejtmana ČSSD Jiřího Rozbořila. Košta ale odmítal napadat někoho, koho zná 15 let.

A to je jen část slov, která podle našich zjištění nesmírně dráždí Andreje Babiše. Předseda „hnutí jednoho muže“ a jeho početný komunikační ansámbl podobnou situaci nezvládli již v létě, kdy ANO opustila Kristýna Zelienková. Ta během svého odchodu výrazně a nahlas kritizovala Čapí hnízdo. „Babišovu heslu ‚Nelžu a nekradu‘ už nevěřím,“ konstatovala opakovaně. Scénář s ní se opakuje i nyní. Babiš podle všeho hledá člověka, který by Koštu přemluvil, aby „mlčel“. Důvody jsou nasnadě a ParlamentníListy.cz o nich již informovaly v minulosti.

Košta uslyšel svou kritiku zejména prostřednictvím médií, Babiš s ním prakticky ani jednou nekomunikoval, stejně jako drtivá část vedení hnutí. O tom, že centrála ANO blokuje informace o Olomouckém kraji na Facebooku i oficiálních stránkách, dokonce existuje stížnost, kterou naše redakce viděla. Ale k věci. Podle našeho sněmovního zdroje „Babiš situaci výrazně vnímá, ale nenachází žádné stanovisko“. Přeloženo do češtiny? Za předsedou ANO chodí řada rádců, ale nikdo z nich nemá lék na rozpovídaného doktora. Ministr financí prý pravidelně používá vulgarismy, což ale v jeho případě není nic nového. 

„Má toho hodně, ale to je už ohrané. Jeho tým, co se Košty týká, vymyslí maximálně to, že se nebude nic dělat, protože nevědí, jak s ním mluvit, doktora Koštu neznají, nikdy si nevolali. Je to komunikačně zcela nezvládnuté a chraň nás ruka Páně, aby se něco dalšího dělo v tomto diletantismu,“ řekl ostře náš sněmovní zdroj.

Nebyl možná daleko od pravdy. „Lovené osobnosti se musí zkrátka rozmyslet: buď budou v babišovské politice sekat latinu, anebo se budou muset poroučet,“ napsal Reflex. I to je podle našeho zdroje rudý hadr na Babiše, který veškeré podobné články vnímá jako neschopnost PR týmu tišit problémy. „Nejsem zaměstnanec ANO, ale měly by padat hlavy,“ uzavřel zdroj z dolní komory Parlamentu.

Dokončeme však příběh dosluhujícího hejtmana Košty. Že jde o evidentní snahu o výměnu „neposlušného“ člověka, věděly ParlamentníListy.cz řadu týdnů. Stejně tak skutečnost, že nikdo z vedení hnutí se svým zástupcem na kraji nehovoří. O manažerech uvnitř centrály nemluvě. Už i vrabci na střeše si navíc od listopadu ve Sněmovně štěbetali, že Faltýnek Koštu „sundá“, sedne si tam Okleštěk Feranec, jehož prý Faltýnek, „stejně jako jistého právníka Hlínu“ používá, bude ve Sněmovně. O tomto tématu se mimochodem ParlamentníListy.cz detailně zmíní v nejbližší době.

A tak nezbývá než vyhodnotit celou akci Košta jako fiasko. Komunikační, politické, ale i lidské. Jeho paradoxním vítězem přitom bude samotný hejtman, který má náhle tolik mediálního prostoru, že prý „žasne i šéf“, tedy Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…