Vzteky zrudnete: České dráhy sdělily cifru, kterou od nich dostala neziskovka Transparency International

21.12.2018 15:45

ParlamentníListy.cz v pondělí publikovaly materiál, odkud mimo jiné získávala neziskovka Transparency International peníze na svůj provoz. Naše redakce následně oslovila jednotlivé zástupce společností či resortů, aby nám objasnili, za co přesně peníze šly a co přesně pro ně Transparency International vykonávala. Mezi dalšími, kdo nám poskytl odpověď, je například Ministerstvo obrany nebo Úřad vlády. Ti nejštědřejší dárci ovšem stále mlčí.

Vzteky zrudnete: České dráhy sdělily cifru, kterou od nich dostala neziskovka Transparency International
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Prošli jsme starší údaje a skutečně v minulosti pro České dráhy zajišťovala společnost Transparency International nezávislou protikorupční linku. V posledních letech ale už tuto činnost nezajišťuje. Jednalo se přibližně o období od konce roku 2012 do části roku 2014. Za provoz této linky jsme zaplatili cca 1,3 milionu Kč bez DPH. Dnes je protikorupční linka provozována v rámci úseku interního auditu,“ sdělily důvod své platby České dráhy. Konkrétně tak přispěly 1 302 300 korun.

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí
Premiér Andrej Babiš to pro ParlamentníListy.cz označil za skandální „TI brala peníze i od tak kontroverzních lidí, jako byl ředitel Českých drah Petr Žaluda. Ten s panem Ondráčkou uzavřel smlouvu na provozování jakési placené protikorupční telefonní linky, za kterou TI inkasovala další miliony korun bez výběrového řízení,“ řekl nám k tomu premiér.

Dalšími státními institucemi, které platby potvrdily, bylo Ministerstvo obrany a Ministerstvo pro místní rozvoj. Rezort obrany TI poskytl téměř půl milionu.

„Nezisková organizace Transparency International podala pro rok 2015 žádost o dotaci na program „Posilování protikorupční odolnosti resortu obrany“ v celkové výši požadovaných finančních prostředků 249 260 korun a pro 2016 žádost o dotaci na program „Posilování protikorupční odolnosti obranného průmyslu“ v celkové výši požadovaných finančních prostředků 249 614 korun. Obě žádosti splnily podmínky udělení dotace a na základě hodnocení komise byly navrženy pro udělení dotace v požadované výši.“

Ministerstvo pro místní rozvoj tak štědré nebylo. „V květnu 2013 podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj částkou 36 318 korun uskutečnění odborné konference Evropské fondy: Jak předcházet rizikům podvodů a zneužívání, kterou realizovala Transparency International v rámci programu Evropské unie Herkules II a ve spolupráci s OLAF a MMR,“ sdělila nám Veronika Vároši z odboru komunikace MMR.

Peníze do neziskovky ovšem poslal i Úřad vlády. Důvod? „V letech 2011 a 2012 Úřad vlády objednal na základě požadavku Sekce pro koordinaci boje s korupcí analýzy v hodnotě 150 000 korun, 150 000 korun a 119 990 korun. Zadavatelem výše uvedených analýz byl náměstek místopředsedkyně vlády pro koordinaci boje s korupcí Robert Vacek,“ zněla odpověď z Úřadu vlády.

Anketa

Měl by Tomáš Petříček i nadále být ministrem zahraničí?

3%
97%
hlasovalo: 20727 lidí
Další peníze poskytla například i Nadace VIA. „V roce 2010 jsme udělili Transparency International ČR grant v rámci našeho tehdejšího programu Fond místního rozvoje – Veřejně osvětleno. Transparency International ČR uspěla se svým projektem „Zaostřeno na Prahu“ a z tohoto grantového programu získala nadační příspěvek ve výši 60 000 korun,“ sdělil nám výkonný ředitel Jiří Bárta.

ParlamentníListy.cz se tématu financování  Transparency International věnují už několik dnů. Podle námi zveřejněných dokumentů získala tato neziskovka přes 80 milionů korun napříč soukromým sektorem, ale především od státních institucí, zejména pak z resortů vnitra a zahraničních věcí. V tomto případě šlo bezmála o 30 milionů korun.

Co přesně bylo za tyto astronomické sumy odpracováno, prozatím nevíme. Zahraniční věci i vnitro odmítají poskytnout jakékoli informace.

Kdo z ministrů odmítá poskytnout informace o penězích pro Transparency International?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…