Wall Street drtí Rusko a Čínu, stojí za všemi válkami USA. Goldman Sachs ovládá celý svět, píše profesor z Kanady

11.08.2015 10:01

Vlivný kanadský profesor a publicista Michel Chossudovsky tvrdí, že za všemi válkami vedenými Pentagonem a NATO stojí Wall Street a finanční instituce typu Goldman Sachs. Právě tento finanční kolos prý ovlivňuje dění ve vládách po celém světě. Prostřednictvím svých bývalých zaměstnanců, kteří získávají významné vládní funkce.

Wall Street drtí Rusko a Čínu, stojí za všemi válkami USA. Goldman Sachs ovládá celý svět, píše profesor z Kanady
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Chossudovsky tvrdí, že válečný konflikt je provázán s ekonomickými zájmy. Z válek vedených Spojenými státy a NATO dle jeho mínění vždy profitují mocné finanční instituce. „Spojené státy vedly vojenské operace na Blízkém východě pod humanitárním pláštíkem globální války proti terorismu. To do značné míry sloužilo zájmům finančních skupin z Wall Street, britsko-amerických ropných společností, biotechnologických konglomerátů a korporátních médií,“ uvádí Chossudovsky s tím, že vedení války v současnosti není omezeno jen na oblast vojenských a zpravodajských operací. „Washington dále uplatňuje sankce na země, které nepodporují jeho imperiální agendu a v konečném důsledku tak stojí za destabilizací národních ekonomik. Zatímco Pentagon a NATO koordinují vojenské operace proti suverénním zemím, Wall Street destabilizuje finanční trhy s cílem poškodit Rusko a Čínu,“ míní kanadský profesor.

Podobné kroky nazývá Chossudovsky finanční válkou, která je prý součástí globální agendy koordinované Pentagonem a NATO. „Příkladem je úsilí Obamovy administrativy posílit své pozice v Asii, které míří proti Číně. Zahrnuje rozmístění amerických námořních sil v Jihočínském moři a souběžně destabilizaci na šanghajské burze. Hlavním záměrem je prostřednictvím nevojenských nástrojů podlomit národní hospodářství Číny,“ tvrdí Chossudovsky, který v minulosti mimo jiné pracoval jako poradce mnoha vlád rozvojových zemí. Vedení války pomocí finančních nástrojů dle jeho informací vyžaduje koordinaci s nejvyššími místy. „Je zdokumentováno, že bankéři z Wall Street mají vliv na americkou vládu, včetně ministerstva zahraničí, Pentagonu a samotného Bílého domu. Součástí celého procesu je lobbování. Národní bezpečnostní poradci a bývalí úředníci Pentagonu jsou jmenováni do funkcí ve Světové bance. Bývalý premiéři a vysocí úředníci zastávají poradenské funkce v bankách atd.,“ vysvětluje Chossudovsky.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jako konkrétní příklad provázaných vztahů uvádí kanadský profesor jmenování bývalého generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena finančním konzultantem Goldman Sachs. „Rasmussena budou využívat pro politický lobbing v Evropské unii. Na seznamu však figurují i další jména. Bývalý starosta Chicaga a Obamův šéf administrativy Rahm Emanuel je rovněž konzultantem Goldman Sachs. Podobnou funkci do letošního roku po celé dvě dekády vykonával také bývalý evropský komisař Peter Sutherland. Před dvěma lety se do týmu amerického finančního kolosu připojil také bývalý prezident Světové banky Robert Zoellick. V minulosti mimo jiné působil jako ministr zahraničí v Bushově éře. Jeho kolega z tehdejší vlády Henry Paulson zase působil v Goldman Sachs před nástupem do funkce ministra financí coby předseda představenstva. Současný předseda Evropské centrální banky Mario Draghi také působil v Goldman Sachs,“ píše Chossudovsky.

Finanční kolos Goldman Sachs považuje za trojského koně, který své bývalé vysoké úředníky rozmísťuje na strategické pozice ve vládách i evropských institucích. „To této společnosti umožňuje ovlivňovat veškerá rozhodnutí v oblasti makroekonomické politiky. Hlavní roli sehrála banka Goldman Sachs také na začátku globální finanční krize v roce 2008, kdy byl její bývalý předseda Henry Paulson jmenován americkým ministrem financí,“ uvádí Chossudovsky, který konstatuje v závěru svého textu, že v této oblasti čelíme obrovskému nánosu manipulace ze všech stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…