Washingtonský institut o ruské válce: Říkají „obrana“, ale myslí útok

02.12.2023 13:21

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) má za to, že ruský prezident se obává klesající podpory války na Ukrajině a že se proto uchýlil ke triku, který ISW nazval „lží“ a kterou prý Putin krmí Rusy. Na druhé straně Putin rozhodl o navýšení počtu vojáků Ruské federace, k čemuž se vyjádřil i Bílý dům. Ukrajinci posilují v zimních měsících obranu. A čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dle ISW vítá uprchlíky z Gazy ve své zemi. Může k tomu mít jeden konkrétní důvod…

Washingtonský institut o ruské válce: Říkají „obrana“, ale myslí útok
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ruská invaze na Ukrajině je stále v plném proudu. Ukrajinci dávají najevo, že se pečlivě připraví na zimu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nejvyšší vojenský velitel generál Valerij Zálužnyj oznámili na tiskové konferenci, že armáda teď posílí všechna svá postavení. „Zálužnyj hovořil s předsedou sboru náčelníků štábů USA generálem Charlesem Brownem a projednal s ním ruské útočné operace na směrech Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marinka,“ uvedl k tomu washingtonský Institut pro studium války (ISW).

A že Zalužnyj předpokládá, že Rusové se přes zimu vrátí ke své loňské taktice, kdy s pomocí dronů ničili infrastrukturu Ukrajiny a stovky tisíc lidí kvůli nim měly jen omezenou možnost topit. Rusové tento svůj postup označují za „aktivní obranu“ Toto sousloví „lživě“, jak situaci hodnotí ISW, používají i při útocích na Avdiivku a okolí. V situaci, kdy Rusové vydávají své útoky za obranu, mohou podle ISW tvrdit, že je úspěchem vlastně už to, když nedovolují Ukrajincům osvobozovat ukrajinskou půdu. Přesto se podle institutu může stát, že Rusům bude čím dál víc vadit řečnění o obraně, když na frontě umírají ruští vojáci ve velkých počtech.

Server Kyiv Post však upozornil, že do veřejného prostoru Rusové oznamují, že na Ukrajině postupují na všech frontách. „Naši vojáci jednají kompetentně a rozhodně, zaujímají výhodnější pozici a rozšiřují své zóny kontroly všemi směry,“ řekl v pátek ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle serveru Rusové skutečně dosáhli úspěchů na některých úsecích fronty, avšak stalo se to za cenu obrovských ztrát.

„Ruský prezident Vladimir Putin, který se zjevně obává klesající ruské podpory války před ruskými prezidentskými volbami v roce 2024, se pravděpodobně rozhodl rozsah ruských operací před ruskou veřejností bagatelizovat,“ napsal ISW.

Na druhé straně Putin vydal pokyn k rozšíření ruské armády. Počty vojáků se mají navýšit. Agentura Ukrinform upozornila na výroky Bílého domnu, konkrétně na slova poradce pro národní bezpečnost Johna Kirbyho. „Není pochyb o tom, že (Putin, pozn. red.) doslova hází lidským masem, aby se pokusil udržet území, které na Ukrajině nezákonně obsadil, a pokusil se zmocnit ještě většího,“ vyjevil Kirby.

Ukrajinská média upozorňují, že ukrajinská tajná služba SBU zorganizovala sérii operací, jejichž cílem bylo narušit železniční trasy, kterými Rusové přepravují materiál na frontu. „Ukrajinská média uvedla, že ukrajinská rozvědka zaznamenala, že ruská armáda používá železnici k přesunu vybavení a zásob, ačkoli nic nenasvědčuje tomu, že by výbuchy z 1. prosince poškodily most na Bajkalsko-amurské magistrále a způsobily dlouhodobé narušení provozu,“ napsal ISW.

Čečenský vládce Ramzan Kadyrov oznámil, že do Čečenska dorazilo na 116 uprchlíků z Pásma Gazy, včetně 60 dětí. Zdůraznil přitom, že je morální povinností Čečenců pomáhat obyvatelům z Gazy. ISW upozornil, že nemůže přesuny palestinských uprchlíků do Čečenska nezávisle ověřit, ale pokud k tomu opravdu dochází, pak se podle ISW nabízí možnost, že Kadyrov tak činí proto, aby posílil svou reputaci u samotných Čečenců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PL prosím proč nás krmíte tímhle sprofanovaným institutem?Od prvního písmene lžou a dezinformují., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse118milda53 , 02.12.2023 17:07:06

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…