Winton by byl rád považován za obyčejného Čecha, tvrdí jeho dcera

27.11.2014 20:55

Zachránci stovek československých židovských dětí siru Nicholasi Wintonovi není moc příjemné, že je označován za hrdinu, byl by rád považován za obyčejného Čecha. V Praze to dnes při představení českého překladu knihy o svém otci Není-li to nemožné... řekla jeho dcera Barbara Wintonová. Označení za hrdinu by si podle něj zasloužili jeho kolegové, kteří v Praze židovským dětem před vypuknutím druhé světové války pomáhali s vycestováním, zatímco on už byl v Británii.

Winton by byl rád považován za obyčejného Čecha, tvrdí jeho dcera
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Wintonová se podle svých slov snažila co nejpravdivěji popsat životní příběh svého nyní 105letého otce, který v roce 1939 pomohl odvézt 669 převážně židovských dětí do Británie. Letos 28. října za to od prezidenta Miloše Zemana dostal nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva a v Česku se díky tomu těší velké popularitě a uznání.

Jiní si zaslouží označení hrdina víc, tvrdí Winton

„Všichni, kdo ho znají, tak vědí, že mu není moc příjemné, že je popisován jako hrdina. Má pocit, že v roce 1939 tu působili jiní, kteří by si zasloužili tento titul více než on,“ vylíčila Wintonová. „Byli lidé, kteří tady zůstali a pomáhali mu poté, co odjel, a ti byli ve skutečném nebezpečí,“ dodala při setkání v pražské židovské obci, kterého se zúčastnilo i několik z tehdy zachráněných dětí.

„Myslím, že můj otec by byl šťastný, kdyby byl považován za obyčejného Čecha,“ tvrdí jeho dcera. „Má dojem, že ten jeho věhlas je důsledkem jeho věkovitosti, že stále žije a může odpovídat na otázky, zatímco jeho kolegové z tehdejší doby už tu nejsou,“ dodala.

O knihu prý dřív nikdo nejevil zájem

Wintonová se v knize snažila uvést na pravou míru i některá tradovaná fakta, která se vážou k příběhu jejího otce. Vyvrací například, že by Winton o svých činech po válce nemluvil a na světlo světa se dostaly až na konci 80. let díky pořadu televize BBC. Podle Wintonové je její otec nijak netajil. „Záchranná operace se v jeho životopisu objevuje při různých příležitostech, občas o tom hovořil s přáteli,“ uvádí autorka. Winton se o záchraně dětí podle ní zmiňoval, i když v 50. letech neúspěšně kandidoval za labouristy ve svém bydlišti v Maidenheadu.

Svou knihu výstřižků o záchraně československých dětí se před medializací svého příběhu prý také neúspěšně snažil předat různým židovským či historickým společnostem, ale nikdo o ni podle autorky nejevil zájem. V knize připomíná také zásluhy Wintonových spolupracovníků z konce 30. let, kteří o nich - na rozdíl od něj - ale už nemohli vyprávět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…