Wolfgang Schäuble: Němci mi píší, že mě podporují, přetéká mi schránka. Byl jsem vůči Řecku velkorysý

20.07.2015 16:21

Obsáhlý rozhovor s německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem přinesl web deníku Spiegel. Šéf státní kasy mluvil především o Řecku a krizi eurozóny. Ministr objasnil své chování na několika rodinných moudroslovích od své babičky a tatínka a odmítl, že by Německo potlačovalo demokracii a zřizovalo v Řecku cosi jako protektorát.

Wolfgang Schäuble: Němci mi píší, že mě podporují, přetéká mi schránka. Byl jsem vůči Řecku velkorysý
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Německý ministr financí se přiznal, že nepoužívá Twitter, protože stručné vzkazy, které umožňuje, považuje za nudné. Uživatelé této sociální sítě na něj však mají spadeno, neboť je zde po tisících možné číst obvinění, že likviduje řeckou demokracii. Wolfgang Schäuble z toho ale prý nedělá vědu. „Moje e-mailová schránka je také kompletně zaplněná. A devadesát procent z těch vzkazů mě podporuje,“ prozradil redaktorům Spiegelu. Takovou smršť podpory prý veterán německé politiky, který asistoval už Helmutu Kohlovi při sjednocování Německa, za celou kariéru nezažil.

Současná řecká vláda strany Syriza podle něj v zemi napáchala mnoho špatného. „Před půl rokem už se Řecko připravovalo, že se vrátí na kapitálové trhy. V současnosti je jeho ekonomika v troskách,“ říká. Přesto však prý není možné nechat obyvatele této země bez pomoci, a proto EU posílá zemi další „balíček“ v podobě 87 miliard euro.

Odmítl zároveň názor renomovaného ekonoma, držitele Nobelovy ceny Paula Krugmana, že současný program je „čirá pomstychtivost“ a likvidace řecké suverenity. „Krugman je prominentní ekonom, ale nemá žádnou představu o architektuře a podstatě Evropské měnové unie,“ vzkázal ministr.

Celý rozhovor v angličtině ZDE

Pak vyjádřil názor, že případný bankrot a následné oddlužení Řecka nejsou možné, pokud země zůstane součástí eurozóny. Námitku, že Francie a Itálie si myslí něco jiného, odmítl. Italský protějšek jej prý osobně podpořil. S Francií je to prý něco jiného, což ale není nepřekonatelné. „S mojí ženou také nemám úplně stejné názory. S Francií sice nejsme ženatí, ale nakonec se Německo a Francie vždy dokázaly dohodnout. Protože bez Německa a Francie to nefunguje.

Poté odmítl, že by v Evropě fungovalo cosi jako „nová německá dominance“. Těžko prý může být za politického hegemona považována země, která ani není stálým členem Rady bezpečnosti OSN.

Poté Schäuble ocenil, že eurozónu se po finančních problémech podařilo úspěšně stabilizovat. Portugalsko, Irsko, Španělsko a Kypr se podařilo ozdravit a i Řecku se prý jednu dobu vedlo lépe.

Odmítl pak, že by se Řecko stalo „protektorátem eurozóny“, která by svým dohledem narušovala suverenitu země. „Prvky tohoto programu byly z velké části domluveny již v roce 2010. Jenže bohužel nebyly nikdy realizovány,“ postěžoval si.

Pak přidal moudro, které jej prý naučila jeho babička: „Benevolence vede k nemravnosti.“ Proto prý není možné být jenom štědrý. Neodmítl však názor novinářů, že při jednání působil jako přísný otec snažící se vychovávat rozmazlené spratky. „Doma jsme byli tři bratři a otec nám vždycky říkal, že ten silnější by měl ustoupit,“ přispěl dalším moudrem ze své rodiny. On prý byl v takové pozici vůči Řecku, takže se snažil být velkorysý.

Věří prý, že premiér Tsipras bude program podporovat, i když původně prosazoval jeho odmítnutí a i nyní dává najevo pochybnosti. „Slíbil nám, že program provede, i když v něj nevěří,“ připomněl německý ministr do Athén.

Nesouhlasí ani s názorem, že země s rozpadající se ekonomikou by nemusela předepsané reformy ustát. „Země si žila nad poměry a výrazně potřebuje reformu. Stále platí veřejnou správu, která je jednou z nejnákladnějších. A má penzijní výdaje vysoko nad evropskými standardy,“ připomněl.

Německý ministr financí si také nemyslí, že by problémy eurozóny negativně poznamenávaly evropskou soudržnost. „Evropská jednota není nikdy snadná. Slyšel jsem, že EU je těžkopádná, byrokratická a komplikovaná. Ale reaguji tím, že se kritiků ptám, zda mají lepší představu, jak dát dohromady 28 zemí, které proti sobě několik staletí navzájem bojovaly. A oni nikdy nemají odpověď,“ zakončil.

Je prý přesvědčen, že by bylo třeba instituce evropského ministra financí a celkového posílení integrace ve finanční oblasti. Je si však vědom, že v současnosti není atmosféra další integraci příliš nakloněna. „Ale já se nevzdávám. Jsem realista, a proto věřím, že jsme schopni zachránit euro, jen když změníme zakládací smlouvy EU. Je důležité, aby pravidla byla dodržována a vymáhána. A pokud jsme pak kvůli tomu obviňováni ze zakládání protektorátů nebo ničení demokracie, tak to je nesmysl,“ dodal ministr Schäuble.

Důkazem demokracie je podle něj i to, že se na některé věci dívá jinak než kancléřka Merkelová. „Odpovědnost politiků vychází z úřadů, které drží,“ vysvětlil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…