Z Británie: Až budou říkat, že nás napadne Rusko, vysmějte se jim. Jsou to ti samí, co lhali o zbraních v Iráku

25.02.2015 12:45

Britský spisovatel a publicista Neil Clark kritizuje rusofobii, která se prý šíří po celé Velké Británii. Britští politici dle Clarka straší občany neexistující ruskou hrozbou a lžou jim stejně jako v případě tvrzení, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení.

Z Británie: Až budou říkat, že nás napadne Rusko, vysmějte se jim. Jsou to ti samí, co lhali o zbraních v Iráku
Foto: Archiv
Popisek: Britská armáda

Clark kritizuje britské politiky a média za ničím nepodložené strašení Ruskem. „Propast mezi chudými a bohatými se neustále zvětšuje, ale to vládnoucí garnitura neřeší. Raději nás budou balamutit tím, že Rusové jsou za dveřmi. Zlověstný tyran Vladimir Putin podle jejich názoru neohrožuje pouze Ukrajinu a pobaltské státy, ale nyní je údajně hrozbou i pro Velkou Británii,“ podivuje se Clark. Takovým tvrzením však dle jeho mínění nelze věřit. „Říká to totiž stejná partička expertů a politiků, která nám v roce 2003 lhala o zbraních hromadného ničení v Iráku. O osm let později nás přesvědčovali, že musí být svržen Kaddáfí, a předloni chtěli svrhnout Asadův režim, který přitom bojuje proti Islámskému státu,“ píše Clark na webu Kremlem financované televize Russia Today.

„Ministr obrany Fallon, zástupce vrchního velitele NATO v Evropě Bradshaw i bývalý šéf letectva Stirrup v posledních dnech vyjádřili hluboké obavy z Ruska. Ti a mnoho dalších se snaží vyvolat v britských občanech rusofobní nálady. Zatímco obyčejní lidé mají problém vyjít s penězi, tak se řeší, jak bychom se měli vypořádat s ruskou hrozbou,“ odmítá takový přístup Clark. Na této propagandě se dle něho podílí i britská média. „Týdeník Independent se zcela vážně zabýval tím, jestli bychom se Rusku ubránili. Economist zmiňoval, že konečnými cíli Putina jsou EU a NATO. K této podivné hře se přidala i veřejnoprávní BBC. Tvrdit, že se Rusko chystá zaútočit na Velkou Británii nebo pobaltské státy, je přitom absolutní nesmysl. To už je pravděpodobnější, že se rumunským premiérem stane hrabě Dracula.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Clark připomíná, že podobně britští politici strašili své občany před dvanácti lety v souvislosti s údajnými zbraněmi hromadného ničení v rukách iráckého vůdce Saddáma Husajna. „Je pro ně snazší strašit nás neexistujícími hrozbami, než začít řešit skutečné problémy. Chtějí přenést svoji iracionální rusofobii na všechny britské občany,“ míní Clark a upozorňuje, že rusofobové si přejí válku na Ukrajině, aby tak mohli i nadále zdůvodňovat sankce uvalené proti Rusku. „Jejich cílem je oslabit ruskou ekonomiku a v koutku duše doufají, že dojde v Moskvě ke změně režimu a v Kremlu převezme otěže moci někdo jako Garry Kasparov nebo Michail Chodorkovskij,“ podezřívá Clark západní politiky.

Britští a západní politici dle Clarkova názoru Putinovi a Lavrovovi nikdy neodpustili, že jim zhatili plány na rozpoutání války proti Sýrii v roce 2013. „To je jeden z hlavních důvodů, proč musíme nyní poslouchat vybájené zkazky o ruské hrozbě. A to právě ve chvíli, kdy došlo prostřednictvím jednání v Minsku ke skutečnému pokroku na cestě k mírovému ukončení krize na Ukrajině,“ píše Clark a tvrdí, že v názoru na Rusko mezi vládním establishmentem a obyčejnými lidmi panují značné rozpory. Cituje přitom úryvek z e-mailu čtenáře Terence Matthewse z Londýna, který vyšel v deníku Daily Express. „Putin není blázen a ani není ztělesněním zla. On se pouze stará o to, aby byla zajištěna práva jeho lidí. To samé očekávám od britské vlády...Paranoidní Spojené státy si nepřejí silné Rusko. Pojďme si už konečně říci pravdu.“

„Komentář onoho čtenáře dle mého přesně vystihuje současnou situaci. Jestliže se chcete ve Velké Británii dozvědět pravdu, je lepší vynechat přední stránky novin a číst pouze stránky se čtenářskými komentáři. Tam naštěstí na primitivní rusofobii nenarazíte. Když vás začnou neoconi a levičáci poučovat o ruské hrozbě, tak je nejlepší se jim vysmát do obličeje. Tihle rusofobové nesnáší, když je někdo nebere vážně. A když už od nich slyšíte onu hlášku, že Rusové už přicházejí, zjistěte si, jaký byl jejich postoj stran údajných zbraní hromadného ničení v držení Saddáma Husajna,“ doporučuje Clark.


 

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …