Z Českého rozhlasu zmizel kritický komentář. U nás ho najdete a navíc jsme zjistili, co se kolem toho dělo

14.12.2016 20:13

Velmi podivné věci se ve středu děly kolem pravidelného ranního komentáře Ivana Hoffmana na Českém rozhlase Plus. Tradiční rubrika byla po půl deváté nahrazena jiným programem a poté zmizela i z rozhlasového webu. Hoffman se přitom tentokrát poměrně tvrdě pustil do samotného rozhlasu i dalších médií hlavního proudu, které podle něj svou neschopností posílají čtenáře a posluchače přímo do náruče médií alternativních.

Z Českého rozhlasu zmizel kritický komentář. U nás ho najdete a navíc jsme zjistili, co se kolem toho dělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého rozhlasu

Anketa

Podporujete zaměstnávání levných cizinců v českém průmyslu?

hlasovalo: 6878 lidí

Novinář, žurnalista, moderátor a rozhlasový komentátor Ivan Hoffman se na Českém rozhlase velmi kriticky vyjádřil na adresu bojovníků proti dezinformačním webům. Tento boj podle Hoffmana dříve či později zajde na úbytě, protože 45. prezident USA Donald Trump hodlá vztahy s Moskvou zlepšit. Pokud si budou chtít média udržet pozornost občanů, budou o tom muset informovat a angažované komentáře ztratí smysl.

Ivan Hoffman kritizuje boj proti tzv. dezinformačním webům, a vlastně tak kritizuje i činnost Českého rozhlasu, pro který dlouhá léta pracoval. Veřejnoprávní rozhlas se problematice lživých či údajně zavádějících zpráv věnuje poměrně obsáhle, ale podle Hoffmana tento hon na protiruské weby utichne, protože nedojde k žádné válce mezi Západem a Východem a propaganda postupně odezní sama.

O KOMENTÁŘI JSME PSALI ZDE.

„I když Donaldu Trumpovi do hlavy nikdo nevidí, vypadá to, že upřednostní Rusko jako partnera před Ruskem nepřítelem,“ říká Hoffman, nositel Ceny Ferdinanda Peroutky z roku 1996, který se angažoval v protikomunistickém slovenském hnutí Veřejnost proti násilí. „Pomine-li konfrontace, ztratí smysl i americký, evropský či tuzemský hon na takzvané proruské weby a změní se i rétorika protiruských médií,“ doplnil rozhlasový matador, který mezi roky 1994 až 2007 spolupracoval s Českým rozhlasem Radiožurnálem.

„Především přibude zpravodajských informací na úkor angažovaných komentářů. Protože když se nechystá válka, nemá smysl ani válečná propaganda,“ tuší komentátor.

Atmosféra nedůvěry ale podle něj jen tak nepomine. Lidé, kteří si zvykli cítit nepřátelství ke všemu ruskému a čínskému, teď podle komentátora budou dotřetice znechuceni ještě Američany. „A protože jim nikdo není dost dobrý, reálně hrozí, že si budou muset se svým silným názorem vystačit sami,“ obává se.

Řeč prý samozřejmě není o celé společnosti. „Mnoho lidí bere politiky a média hlavního proudu s rezervou, konfrontuje je s jinými zdroji a místo přebírání doporučených správných názorů si tvoří vlastní,“ připomíná dlouholetý komentátor Českého rozhlasu. A protože dnes už nelze mít na informace monopol, je pro každé médium a každého tvůrce informací důležité, aby měl kvalitnější produkt než konkurence.

„Pokušení konkurenci zlikvidovat, postavit mimo zákon není jen pokleskem vůči svobodě slova, ale především přiznáním vlastní neschopnosti. Poptávka po informacích z alternativních zdrojů je jednoduše přímo úměrná jejich absenci v médiích hlavního proudu.

Pokud bude prezident Trump dobře vycházet se svým ruským protějškem, těžko se to prý u nás podaří ututlat. A pokud o tom nebudou informovat média hlavního proudu, dozvědí se to lidé z médií „nezávislých, ruských nebo amerických“.

Není to zvláštní, že zrovna tento komentář zmizel?

Komentář Ivana Hoffmana byl natočen, šířen po internetu přes rozhlasový web a ParlamentníListy.cz o něm napsaly článek. K dispozici byl ještě po osmé hodině ranní. Později během dne ovšem komentář z webu Českého rozhlasu zmizel. Zájemci, kteří by si ho chtěli sami poslechnout, se dozvědí, že to není možné. „Je nám líto, hledaný pořad není dostupný. Pro jeho přehrání už nejspíš skončila autorská práva. Zkontrolujte také prosím, zda nemáte v adrese překlep,“ píše pouze veřejnoprávní rozhlas.

A nebyla to jediná podivnost, která se kolem Hoffmanova komentáře tuto středu odehrála. ParlamentníListy.cz o tom informoval jeden ze čtenářů, který je pravidelným posluchačem Českého rozhlasu Plus.

„Zaregistroval jsem dnes Váš odkaz na dnešní velmi kritický a trefný komentář p. Ivana Hoffmana v Českém rozhlasu – Trump a Rusko. ČRo Plus poslouchám také denně a dnes zcela netradičně žádný komentář v pravidelných 8:31 hodin nezazněl. Místo toho bylo puštěno očividně horkou jehlou připravené pásmo názorů občanů z Václavského nám. na uzavření obchodů o vánočních svátcích,“ napsal serveru ParlamentníListy.cz čtenář (jeho e-mailové svědectví má redakce k dispozici).

„Není to zvláštní, že zrovna ten jeden komentář tvrdě kritizující práci mainstreamových médií zmizel? Že by cenzura internetu? Ale ta má přece zahájit až v r. 2017,“ doplnil čtenář zřejmě v narážce na plány Ministerstva vnitra České republiky, které chce čelit propagandě na internetu.

ParlamentníListy.cz následně v archivu vysílání zjistily, že zatímco v jiné dny po zprávách v 8.30 je na Českém rozhlase Plus vysílána „poznámka“, v jejímž rámci Hoffmanovo vystoupení zaznělo, dne 14. 12. 2016 byla skutečně nasazena anketa mezi občany na téma nákupů o svátcích. Po ní se vysílání vrátilo k pravidelnému rytmu, když byl tak jako v jiné dny vysílán přehled zahraničního tisku. Změna vysílání se tedy týkala skutečně pouze Hoffmanovy poznámky.

ZÁZNAM ARCHIVU VYSÍLÁNÍ JE K DISPOZICI ZDE.

Samotný Ivan Hoffman byl po dotazu ParlamentníchListů.cz informací překvapen. S Českým rozhlasem má prý dobré vztahy a obvykle mu jsou tolerovány i kritičtější komentáře. Jak sdělil ParlamentnímListům.cz, zveřejnění poznámky si ověřoval v ranních hodinách na webu a byla standardně k dispozici. Ani během dne prý nebyl nikým z Českého rozhlasu nebo odjinud kontaktován kvůli dnešní poznámce.

ParlamentníListy.cz žádaly o vyjádření ke kauze i Český rozhlas. Jeho tiskový mluvčí Jiří Hošna uvedl: „ČRo Plus přesunul komentář Ivana Hoffmana do pořadu Názory a argumenty, kam svým pojetím patří. Odvysílá ho ve čtvrtek.“

Mediální analytik Petr Žantovský se ke konkrétnímu případu nechtěl vyjadřovat, protože jednak není s kauzou obeznámen a jednak je vzhledem ke svému vztahu k Českému rozhlasu ve střetu zájmů.

Tvrzení Ivana Hoffmana ovšem podepisuje doslova. „Pokud poptávka není uspokojována jedním zdrojem, je uspokojována jiným, to je základní princip,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Pokud poptávku veřejnosti neuspokojí média hlavního proudu, nevyhnutelně dochází k tomu, že si informace hledají v médiích alternativních.

„U nich je riziko, že mohou generovat i neseriózní informace, což klade vyšší nároky na čtenářskou gramotnost,“ upozorňuje Žantovský na případná nebezpečí této cesty. Ale pokud média hlavního proudu nejsou lidem ochotna dát, co chtějí, tak podle něj bohužel není jiná cesta.

Tvrzení Ivana Hoffmana, že po zklidnění vztahů mezi USA a Ruskem odezní i současná „válečná propaganda“ odpůrců Ruska, by Žantovský rovněž podpořil. „Určitě je to propaganda a určitě je jednostranná,“ zhodnotil současnou pozici hlavního mediálního proudu směrem k Rusku.

Etický rozměr takového chování žurnalistů je podle něj značně problematický. „Novinář je především občan. A když se sníží nebezpečí války, měl by jásat, tak jako jásají normální lidé,“ myslí si. Pokud jsou novináři v takové situaci naopak zklamáni, že přišli o zajímavé téma, nejsou to podle Žantovského novináři, ale agitátoři.

„Jestliže novináři tleskají, když je válka, tak to o nich něco říká,“ uzavřel Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…