Z EU občas Putinovi spadne mana nebeská, míní znalec Libor Dvořák

19.09.2016 19:15

Komentátor Českého rozhlasu v pondělním Interview ČT24 okomentoval výsledky ruských parlamentních voleb. Ty drtivě vyhrála strana Jednotné Rusko bezvýhradně podporující prezidenta Vladimira Putina. Jednotné Rusko vlastně podle Dvořáka není žádnou politickou stranou, ale jen servisním aparátem prezidenta. Ať by ve volbách vyhrál kdokoli, Putin by si stejně dělal, co by chtěl.

Z EU občas Putinovi spadne mana nebeská, míní znalec Libor Dvořák
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Novinář a překladatel Libor Dvořák

„Jednotné Rusko vlastně není politická strana. Je to takové uskupení, které vzniklo na podporu prezidenta Putina. Jak to sleduji, je to vlastně takový politický servis pro prezidenta Putina. Ten na tu stranu několikrát dokonce zanevřel. Je to spolek vůči prezidentovi velmi servilní,“ zahájil Dvořák.

Dnes je to tak, že Jednotné Rusko získá v parlamentu 343 křesel ze 450, ale ono je vlastně úplně jedno, jak ty volby dopadly, protože vládu sestavuje prezident a ten se v podstatě vůbec nemusí ohlížet na vůli parlamentu. Kdyby ty volby vyhrály komunisté s 57 procenty, tak by si prezident mohl stejně sestavit svou vládu, jenom by to divně vypadalo,“ doplnil komentátor. Za pozornost stojí snad jen to, že Putin zatím politicky nepopravil premiéra Medveděva za dnešní ekonomické ruské problémy, protože ví, že premiér za to v zásadě nemůže.

„Za situaci Ruska může jeho elementární mocenská doktrína, možná i nepsaná, díky které mají Rusové problémy ze sankcí a tak podobně,“ poznamenal Dvořák. Na ekonomické problémy jsou ale Rusové zvyklí, což nijak nepomáhá ruské opozici. Tu oslabuje už to, že je nejednotná. „Existuje tu příliš málo generálů na příliš málo vojska,“ dodal host.

Rusové si umějí utáhnout opasky

Rusům se navíc líbí, že se s Ruskem musí ve světě znovu počítat. Navzdory tomu, že země má ekonomické problémy, jsou Rusové rádi např. za vojenské operace v Sýrii, protože jim dokazují, že jejich země už není na kolenou. Pro tento pocit si neváhají utáhnout opasky.

Vladimiru Putinovi hraje také do karet rozhádanost EU. Stojí za pozornost, že v EU posilují strany, které kritizují EU a netají se sympatiemi k Rusku. „Jakýkoli otřes v Evropské unii je pro Putina manou nebeskou,“ zaznělo z úst hosta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…