Z Hájkova webu: TOP 09 není žádná pravice, ale...

17.09.2013 11:27

S blížícími se volbami je podle serveru Protiproud.cz od pravicových voličů čím dál častěji slyšet, že nemají koho volit, tak to asi nakonec „hodí“ té TOP 09. Nejedná se přitom o fanatické ctitele budovaného kultu knížete Karla. Není to však prý tak dávno, co se předseda TOP 09 před kamerou málem pokřižoval, když jej moderátor dal do souvislosti s pravicí.

Z Hájkova webu: TOP 09 není žádná pravice, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek s pivem při křtu své knihy

Průšvih pak musel hasit skutečný lídr TOP 09 Miroslav Kalousek vysvětlováním, že kosmopolitní kníže používá místo termínu „pravicový“ slovo „konzervativní“. Jinak prý topka samozřejmě v českém kontextu pravicovou stranou je. Redakce Protiproudu však s tímto názorem hluboce nesouhlasí.

Rétorika některých jejích představitelů může být prý pravicovým voličům možná celkem sympatická, ale tříleté vládní angažmá jasně ukázalo, že tato strana posiluje roli státu, kde může. Rekordní zvyšování daní, obludné sociální inženýrství ministra zdravotnictví nebo fanatické eurohujerství, vše v míře ani mezi levicí nevídané, to je prý skutečná TOP 09.

Celý text na webu Protiproud.cz ZDE.

TOP 09 vznikla v roce 2009 jako pohrobek mnoha projektů „nepolitické politiky“, primárně levicové, ovšem vydávající se za pravici, protože nalevo už byl silný Jiří Paroubek a komunisté. Ve skutečnosti jim nešlo o pravici ani o levici, ale o zaplnění volného prostoru po zlikvidovaných zelených. V kuloárech prý koluje historka, jak Miroslav Kalousek lákal do nové strany všechny lidi od ODS i od ČSSD.

V prezidentské volbě stranu zviditelnil předseda Karel Schwarzenberg, který se v minulosti několikrát přihlásil k názorům radikálních revolucionářů šedesátých let. Vše pak vyvrcholilo tím, když tohoto „pravičáka“ podpořil Jiří Dienstbier, podle Protiproudu jeden z nejradikálnějších neomarxistů v ČSSD. Lidé však uvěřili mediální masáži, která jej prezentovala jako jakousi záhadnou pohádkovou bytost.

Miroslav Kalousek nyní věří, že se mu toto kouzlo podaří zopakovat ještě jednou. Proto se snaží vyhrotit volby na souboj zlého gosudara Zemana s dobrým knížetem. Kalousek přitom podle Protiproudu rozhodně není neomarxista, ale pouze totálně cynický pragmatik, který dokázal být zadobře s levicovými i pravicovými vládami.

Poté, co se ukázalo, že neprojde projekt levostředové koalice TOP 09 s ČSSD, který prý trpělivě vyjednával s advokátem Radkem Pokorným (údajnou šedou eminencí Bohuslava Sobotky), vsadil vše na kartu kýčovitého boje za svobodu, ve kterém hlavní roli opět hraje jeho „maňásek“ Schwarzenberg. Takto tedy vznikla dnešní „jediná alternativa“ pro řadu pravicových voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…