Z Hradu zazněla slova o preventivní popravě Dienstbiera. Sobotka by se k ní prý měl konečně rozhoupat

11.08.2014 17:10

Chování ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera kvůli služebnímu zákonu naštvalo prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Podle něho není možné, aby ministr neplnil zadané úkoly a ještě se k premiérovi choval nevhodně v přímém přenosu. „Doufám, že pan premiér během dovolené statečně rozhodne a preventivně popraví člověka, který je ve vládě naprosto zbytečný,“ vyzval Mynář premiéra Sobotku.

Z Hradu zazněla slova o preventivní popravě Dienstbiera. Sobotka by se k ní prý měl konečně rozhoupat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Poté, co se po dlouhých obstrukcích ve sněmovně a neshodách opozice dohodla s koaliční vládou na podobě zákona o státní službě, začal naopak výrazně protestovat autor původního koaličního návrhu, ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier.

Na avizované tiskové konferenci, kde měli původně vystoupit i další ministři z ČSSD, premiér Sobotka nejdříve řekl, že vládní legislativci (které má pod sebou právě Jiří Dienstbier) budou pracovat na změnách v zákoně, jež vláda dohodla s opozicí. Nato vystoupil ministr Dienstbier a řekl, že vládní legislativci na tom pracovat nebudou. Následovalo opět vystoupení premiéra, který zopakoval, že vládní legislativci na zákonu skutečně pracovat budou. A tisková konference byla předčasně ukončena.

Celá věc měla ještě pokračování, když si předseda vlády s ministrem Dienstbierem začal po odchodu z tiskovky vyměňovat názory ve sněmovních chodbách, což podle následných zpráv Sobotka utnul s tím, že „tady to řešit nebudou“ a pozval si Jiřího Dienstbiera k sobě do kanceláře.

Po páteční přestřelce před televizními kamerami se ozvaly hlasy z ČSSD, že ministr pro legislativu si pouze hraje na svém písečku a není týmový hráč. Dienstbier podobná nařčení odmítá. „Nebojoval jsem za sebe, ale za koaliční variantu. Jen jsem upozornil na rizika. A je logické, že jsem za to už nechtěl nést odpovědnost,“ konstatoval.

Sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák označil jeho návrh zákona za „blbost“. „Bavit se o tom, co říká pan poslanec Jandák, není pro mě seriózní debata. Myslím, že si ten zákon ještě ani nepřečetl,“ odvětil na to téma ministr Dienstbier.

Dienstbier prý ve vládě šíří anarchii

Chování ministra pro lidská práva a legislativu velmi udivilo vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře. Ten v komentáři pro server ParlamentníListy.cz vyzval premiéra Bohuslava Sobotku, aby na nic nečekal a Jiřího Dienstbiera z vlády odvolal. Kancléř Mynář podotkl, že na neřešení situace s ministrem Dienstbierem by nakonec mohl doplatit sám ministerský předseda Bohuslav Sobotka.

„Myslím, že všem budou velmi vyhovovat nastávající vládní ministerské prázdniny, protože představa, že by se neřešila ta anarchie, kterou začal pan ministr Dienstbier rozšiřovat mezi ostatní ministry, to by mohlo samozřejmě být nepříjemné pro pana premiéra,“ řekl Vratislav Mynář.

„Četl jsem k tomu snad všechno, co se dalo a pro mě jako člověka s duší manažera je naprosto nepředstavitelné, aby ministr neplnil zadané úkoly. Je jedno, jestli si představíme, že něco někomu zadá vedoucí, ředitel, majitel firmy nebo premiér, ale je přece nutné taková zadání poslouchat,“ pokračuje Mynář.

Pokud podle jeho slov dostal „ministr bez ministerstva“ Dienstbier za úkol zpracovat co nejlepším způsobem služební zákon, tak za prvé mu to prý strašně dlouho trvalo a za druhé z toho vzešel jakýsi paskvil, který ani na poslední chvíli nepřišel sám obhajovat, což je podle prezidentova kancléře dehonestující pro celý tým, který na zákonu pracoval.

Ať premiér to vzteklé štěně popraví

„A za třetí tou svojí vzteklostí malého štěněte a svou uraženou ješitností se choval nepístojně k panu premiérovi. Takže doufám, že vládní prázdniny panu premiérovi poslouží k tomu, aby se zamyslel a pana Dienstbiera odvolal ze své funkce. Jednak to státu a vládě v ničem neublíží a za druhé si tím premiér posílí respekt,“ konstatoval vedoucí prezidentské kanceláře.

Podle něho celý národ vidí, jak ministr pro lidská práva neustále zkouší trpělivost premiéra, jeho sílu a osobní statečnost. „Samozřejmě s každým tímto momentem nereagování a neřešení se to posouvá někam, kde by nikdo z nás nechtěl být, a proto říkám a doufám, že pan premiér během dovolené statečně rozhodne a preventivně popraví člověka, který je ve vládě naprosto zbytečný, a nahradí ho někým, kdo bude skutečně pracovat,“ dodal nekompromisně pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…