Z Institutu Petra Fialy: Když si budeme hrát na most, ztratíme svou kotvu na Západě

13.05.2021 15:40

Komentář Petra Peška na webu PravyBreh.cz, jenž má v záhlaví i název „Institut Petra Fialy“ se zabýval zejména nápadem uspořádat summit Biden – Putin v Praze. „Být mostem mezi Západem a Východem, provádět politiku všech azimutů, být zadobře se všemi… Je jedno, jak se podobné snahy pojmenovávají. Jsou nejen iluzorní, ve finále dokonce mohou torpédovat geopolitické ukotvení České republiky,“ míní Pešek.

Z Institutu Petra Fialy: Když si budeme hrát na most, ztratíme svou kotvu na Západě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Podle Peškových slov chtěli spřadatelé snů o pražské schůzce amerického prezidenta Joea Bidena a Vladimira Putina navázat na vrcholný americko-ruský summit v Praze před 11 lety. „Ve skutečnosti by ale navázali jen na pachuť, která po mediálně vděčném setkání tehdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy s jeho tehdejším ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem zůstala. Velkolepý usmiřovací efekt korunovaný slavnostním podpisem odzbrojovací smlouvy se totiž postupně vytratil,“ sdělil Pešek.

A povšiml si toho, že jedním z hlavních propagátorů schůzky Bidena a Putina byl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Ponechme teď stranou trošku divokou mediální konstrukci, že konání akce mělo být jednou z odměn za mlčení o ruské účasti na explozích ve Vrběticích. U současné garnitury si lze představit ledacos, ale toto je, doufejme, mimo realitu,“ dodal Pešek, jenž následně rozporoval Hamáčkova slova o tom, že bychom byli netrální půdou. 

„Nemá usilovat o to, aby se stala jakýmsi zprostředkovatelem setkání Východu se Západem. My nejsme nikde mezi, tedy alespoň doufejme. Jsme ukotveni v euroatlantickém prostoru, který můžeme zjednodušeně nazývat Západem,“ zdůraznil Pešek, podle nějž má větší logiku konání summitu v nečlenských státech NATO.

„U nás by podobná akce měla smysl, dejme tomu, po skončení studené války. Anebo kdybychom potřebovali dát světu vědět o své existenci a vydobýt si alespoň na chvíli místo na geopolitickém slunci. Podobně jako tak učinili Slováci, když v únoru 2005 uspořádali v Bratislavě summit George W. Bushe s Vladimirem Putinem. Bylo to ale jen necelý rok od jejich vstupu do NATO, takže slovenské ukotvení v atlantické alianci nebylo ještě tak pevné, a hlavně se to dalo brát jako vstřícný krok vůči Moskvě, která každé rozšíření NATO směrem na východ vnímala mimořádně citlivě,“ sdělil Pešek.

Závěrem se pak zaměřil i na to, že je věčnou iluzí, že dokážeme hrát roli zprostředkovatele v lokálních konfliktech a dlouhodobých nevraživostech s globálním přesahem. „Ať už jde o urovnávání blízkovýchodního konfliktu, anebo snad dokonce dojednávání míru na Korejském poloostrově. I když tady nám žádné bezpečnostní riziko nehrozí, možná tak blamáž. Není nic proti ničemu snažit se tlumit globální napětí, musíme si ale být vědomi své síly a pozice. Stejně tak je v pořádku snažit se pěstovat přátelské vztahy s co nejvíce zeměmi, tedy pokud jejich režimy nevybočují z našich hodnotových standardů. Musíme ale zároveň vědět, kde chceme mít své geopolitické místo,“ uzavřel Pešek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…